Recension Pengabrevet av Karina Johansson

Detektivromanen Pengabrevet, som ges ut idag på HOI Förlag, är beskriven som pussel-, mys- och relationsdeckare och det stämmer väl överens med min upplevelse av att läsa boken.

Pengabrevet

Intrigen är väl sammanvävd. Den börjar med ett mord och spinner vidare med flera händelser, bland annat det mystiska pengabrevet, som håller spänningen vid liv ända till slutet.

Läsaren får ta del av det som sker genom många och färgrika karaktärer. De har alla en intressant bakgrund och egna bevekelsegrunder för att agera på sätt som ibland kan verka misstänkt. Med andra ord djupt skildrade karaktärer där man som läsare undrar ”Kan det vara han, på grund av detta, eller hon, på grund av detta?”. Pengabrevet är precis som en pusseldeckare förväntas vara.

Karina Johansson vecklar skickligt ut de olika karaktärerna utan att avslöja för mycket och skiftar fokalisator (den karaktär genom vilken läsaren upplever händelserna) på ett snyggt sätt.

Upplösningen i Pengabrevet kunde gärna fått vara något längre och ett par detaljer hade kunnat vara gömda tidigare i texten, för inbitna ”pusslare”, men kanske missade jag dem.

Miljön, en skidanläggning i Karina Johanssons hemstad Sunne, är mycket väl gestaltad och tar med mig som läsare bakom kulisserna.

Mitt helhetsintryck av Pengabrevet är att boken är såväl välskriven som väl genomtänkt och det är ju utmaningen i en pusseldeckare

Förlagets beskrivning av Pengabrevet:

I de värmländska skogarna blåser förändringens vindar. Ett projekt som ska utveckla skidanläggningen Ski Sunne läggs ner samtidigt som en ny vd anställs efter att den tidigare plötsligt sagt upp sig. Instruktören Anneli har haft en tuff period men inser snart att den nya vd:n både är trevligare och mer tillmötesgående än hon väntat sig. 

När Ville en dag hittas mördad i skidliften står polisen som handfallen. Visserligen var Ville en speciell person, men vem skulle vilja se honom död? Anneli försöker själv ta reda på vad Ville råkade ut för. Har hans död något att göra med det välfyllda pengabrevet som hon såg i hans stuga? Och vart leder nyckeln som hon får från hans advokat?

Pengabrevet är en mysdeckare med ingredienser som mord, spänning, kärlek och en gnutta humor. 

Karina Johansson föddes 1969 i värmländska Sunne, en plats hon fortfarande är trogen och gärna återkommer till i sina böcker. Hon jobbar som journalist på lokaltidningen Fryksdalsbygden. Karina brinner för att skriva och måla, men skidåkning är också ett stort intresse.


Det här inlägget postades i Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Recension Pengabrevet av Karina Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.