Rapport från Härjedalen 7: East Egg, West Egg och Whoville

Vi har varit på upptäcktsfärd på flera platser. Björn känns ju mycket spännande, ont om vilda björnar i Skåne men här finns det gott om dem. De ska framför allt finnas på Sonfjället så dit begav vi oss. Ett stopp först i Hedeviken, där vi fikade och köpte hemslöjd på helmysiga Trosaviks Slöjd & Cafe. Rekommenderas!

 

Trosaviks Slöjd & Cafe

Det börjar lovande: en björn på caféet. Tyvärr död och uppstoppad. Vi kör mot Sonfjället!

Man ska kunna se björnarna ibland när de vandrar på fjällets sluttningar har vi läst.

Vi kör och kör tills vägen tar slut. Där ligger en fäbod. Vi stannar och går av.

Här finns djur, trevliga och nyfikna kor som tycker det är kul att det händer nåt idag

Fullt med kobajs från lösgående kor förstås, därför ser jag direkt att detta inte är från en av korna. Men vems är det? Och en annan gåta: varför är stenarna här röda?

Vi åker hem igen, dagen efter tar vi en sväng till Sveg, det är ju bara ett par minuter från huset där vi bor. Gammelgården är en intressant plats, med många hus från 1700-talet och äldre som passat bra i en historisk novell. En man håller på att reparera taken och vi börjar prata. Jo, det hade varit lite ståhej på gatan där han bor i morse. En man gick ut med hunden och fisk se två björnungar som satt i varsitt träd bland villorna. Han stack iväg, vem vet var mamman fanns.

Så det var alltså där man skulle leta björn! Inte långt uppe i fjällen utan nästgårds inne i stan.

Idag åkte vi på sista utflykten. Två kul platser, rent litterärt. Ni vet Den Store Gatsby? East Egg och West Egg? Finns här! Kanske inte lika rika, vare sig genom arv eller egenförvärvat för här besökte vi gårdsloppisar. Eller kanske rikt ändå, underbart fint område på en höjd över en liten sjö, rena Bullerbyn, och med fin bygemenskap. Det blev flera loppisfynd i de olika gårdarna.

Äggen

Vad finns det mer för ställen med litterär anknytning här? Vemdalen såklart! Ja, Whoville alltså. Du har väl sett Grinchen i svensk översättning? Vemdalen så här års är kanske inte så aktivt, inte ens loppisen hade öppet, men människorna i Vemdalen (Vemlingarna enligt Grinchen) är precis lika trevliga i verkligheten! Hur många ICA nära har t.ex. en kundtoalett?

Vemdalen

På hemvägen såg vi äntligen ett vilt djur som inte var uppstoppat. Hen tog gott om tid på sig, betade först vid sidan av vägen och gick sedan över. Vi stod stilla, man kan det här för det kommer inte särskilt många bilar.

Men vem är det? Inte en Famous Grouse (ja, ripa då, på svenska) för såna har vi sett innan och de är mindre. Inte en orre, dem känner man igen på stjärten. Den var svart och stor som en svan. Kan det vara en tjäder? Björn är det i alla fall inte.

Jätte-pjodd från Härjedalen

Tack snälla Henning Mankell och Sveriges Författarförbund för två fina veckor i Härjedalen!

Tidigare rapporter:

Rapport 6: Vad gör man i Sveg?

Rapport 5: Funäsdalen 

Rapport 4: Integritet

Rapport 3: Sveriges mitt!

Rapport 2: Jänspers i Överby

Rapport 1: Djurens Dag 


Det här inlägget postades i Medlemskap och föreningar, Resor och andra länder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rapport från Härjedalen 7: East Egg, West Egg och Whoville

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.