Rapport från Härjedalen 1: Djurens Dag

Tack vare Henning Mankell och Sveriges Författarförbund har jag fått ett fantastiskt vistelsestipendium i Härjedalen. En stor gård med underbar utsikt över Svegsjön över mil efter mil av natur. Jag kommer att skriva mer om såväl gården som omgivningen och om Mankell. Men idag, 4/10, är en mycket speciell dag som jag uppmärksammar varje år. Nej, jag menar inte kanelbullens dag. Idag är det Djurens Dag och den helige Franciscus (djurens skyddshelgon) namnsdag. Det är även den dag Henning Mankell gick bort, för tre år sedan.

 

Runt i bygden här finns björn. Här är höst nu, träden är gula utanför fönstret och på natten är det frost. Den dagen vi anlände föll några snöflingor och på sina ställen ligger tunna snölager. Björnarna här i söder (ur björnsynvinkel) går i ide i oktober-november läste jag på WWFs hemsida. I en text från en tidigare stipendiat stod att man inte får lägga ut matrester utanför huset. Pga råttor? Nej, på grund av att björnarna kan beta på ängen utanför huset! Minsann, så nära?

Björn i Härjedalen

Björn i Härjedalen

De stora bränderna som härjade i somras måste ha varit fruktansvärda för de vilda djuren. Sonfjället en bit här ifrån, där många björnar bor, var ett av de mest drabbade ställena. Men våra vilda björnar har, trots björnrädsla och björnjakt, ett himmelrike jämfört med de björnar som utnyttjas världen över för att tappa galla från – oj, där sprang en ekorre förbi utanför skrivarlyans fönster! – för björnkamper och som dansbjörnar. De plågas på sätt som gör mig både arg och illamående att tänka på och det är märkligt att de ens överlever.

Men det finns människor som ägnar sin tid och sitt liv åt att rädda dem. Vi som inte själva har tid, lust eller möjlighet kan göra vårt för björnarna genom att stötta World Animal Protection i deras arbete. 

Från deras hemsida:

Tack vare dig kan djur få ett gott liv

Vi räddar björnar från misshandel och ger dem ett nytt liv i reservat. Vi vaccinerar hundar, så att de inte avlivas av rädsla för rabies. Vi ser till att mat och veterinärhjälp når fram till djur som drabbats av naturkatastrofer. Och vi arbetar för bättre förhållanden för lantbruksdjuren.

Allt detta kan vi göra tack vare ditt stöd.

Varje bidrag gör skillnad.

Över hela världen lider miljarder djur. Det kostar så lite att rädda nödställda djur. Även ett mindre belopp kan göra stor skillnad – dina pengar räcker långt.

Så här har björnarna det – och så här kan du hjälpa dem att få det

Vidrig behandling för att tvinga björnen till underkastelse

Frisläppta i ett reservat där de kan vara trygga.

En frisläppt björn undersöker bassängen i reservatet

En frisläppt björn undersöker bassängen i reservatet

Senaste numret av World Animal Protections tidning finner du här.

Jag hoppas att världens alla björnar kan få det lika bra som här i härliga Härjedalen! Och, för all del, att även jakten i Härjedalen kan minska eller upphöra.

Idag är det Djurens Dag. Tänk på våra medvarelser. Tills alla fått det bra: stöd World Animal Protection och de andra organisationer som arbetar för djur! Här är länkar till några av dem:

World Animal Protection

Djurens Rätt 

Kattkommando Syd

och du – ät gärna en kanelbulle också, det ena utesluter inte det andra!

 

 

 


Det här inlägget postades i Författa och marknadsföra, Medlemskap och föreningar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rapport från Härjedalen 1: Djurens Dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.