Rapport från Härjedalen 5: Funäsdalen

I Funäsdalen finns skidbackar och lite mer liv än i Sveg, så här års. Där finns också Härjedalens Fjällmuseum som egentligen är stängt för säsongen men hålls öppet av Turistbyrån. Det är lagom stort och späckat med sevärdheter. Bara vägen dit är tillräckligt för att motivera en resa. Snötäckta fjälltoppar och underbart djupblå sjöar.

Inne i entrén möts vi av Kjell från Dovrefjäll, som bara blev fem år gammal. Han hade fastnat i en stålwire och avled av bedövningen när wiren skulle tas bort.

Kjell från Dovre

Sedan följde mycket intressant kunskap om samer och arkeologiska utgrävningar (nu blir det nog till att skriva historiska noveller och kanske även lite fantasy). Härjedalens egen barocksnickare, schatullmakaren Jöns Ljungberg, hade en intressant separatutställning. Vilka färger man använde förr! Och i den permanenta utställningen fann jag överraskande vad den märkliga tingest vi köpte på loppis i somras var till för.

På vägen hem stannade vi vid ICA i Funäs. Har ni någonsin sett en sådan parkering vid en ICA-butik förr? Utsikt över fjällen! Hemma i Skåne har vi utsikt över stationen och en pizzeria …

När vi kom hem och tittade på huset såg vi spåren efter Ljungberg även här:

Fler rapporter följer – här finns de tidigare:

Rapport 4: Integritet

Rapport 3: Sveriges mitt!

Rapport 2: Jänspers i Överby

Rapport 1: Djurens Dag 


Det här inlägget postades i #Blogg52, Resor och andra länder och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Rapport från Härjedalen 5: Funäsdalen

 1. John Nixon skriver:

  Hej Eva!

  Nu har jag läst alla dina inlägg from Härjedalen. Härligt bilder! Och fantastiskt att du fått en Mankell stipediat.

  Själv bode jag i Medelpad (i Sundsvall) i tio år, och en tid åtminstone hade jag job hos Mittuniversitet. Det känns som om, när man är igentligen så långt från rikets centrum, man vill stoltsera med att vara iallafall mitt geografiskt. På något sätt. Jag hörde flera innovativ förklaring om varför just Sundsvall (eller någonstans i närheten) var Sveriges mittpunkt.

  Jag var särskilt imponerad att ni har björnar som grannar. Sjungar ni Mors lille Olle till varandrar? (En av de första svensk sång jag lärt mig.) Men jag också tyckte om Greta Garbos staty. Vilken underbart upptäckt.

  Jag ser fram emot att läser mera inlägg.

  Kram,
  John

 2. Eva Ullerud skriver:

  Hej John,

  Vi övar på Mors lilla Olle nu för idag fick vi höra att man hittat två björnungar i träd i ett bostadsområde en liten bit här ifrån! Kanske borde man beväpna sig med blåbär till mamman också?

  Kram
  Eva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.