Novellsamlingar och andra antologier

Hav förtröstan när du läser denna text – tipsen kommer 🙂 Och fler tips finns här.

Novelltävlingar och skrivartävlingar kommer i alla de former. Vinsten kan vara äran att bli publicerad eller chansen att köpa några böcker och sälja vidare eller, någon gång i bland, en royalty. Publiceringen är ofta i novellsamlingar eller andra antologier och kan ske på nätet, i e-böcker, i tidskrifter eller i pappersböcker. De sistnämnda kan vara i mycket varierande snygghetsgrad.

Det är alltså ett underbart, brokigt släktträd där alla möjliga sorters frukter kan få liv och växa.

En gren är de skrivartävlingar där deltagarna delar på tryckkostnaden tillsammans med förlaget. Här är det verkligt viktigt att det är en skrivartävling och att de berättelser som vinner chansen att delta håller en hög standard. Varför då? Jo, här betalar ju alla för en bok där både deras egen och andras berättelser ingår. Vem vill vara del-finansiär om inte boken håller måttet?

Bakom masken release

Release för en novellsamling

Jag tycker detta är en mycket intressant gren. Den ger mig inte bara möjlighet att vara med i novellsamlingar utan jag vet dessutom att när mina noveller passerar nålsögat så är de kollade och befunna vara bra.

Den ger mig också möjlighet att ge ut böcker till en mycket låg kostnad. Jag kan boka in mig på t.ex. litteraturrundan eller en bokmässa och ha ett alldeles lagom litet boklager, kanske så litet som 10 ex av varje titel, till en mycket låg kostnad.

Men jag vill förstås även att själva boken, omslag, inlaga etc, ska vara prisvärt. Jag har testat detta en gång, med ”Bakom masken”, och resultatet är helt över förväntan.

Dessutom behöver jag bara sälja de ex som ingår per författare. Resten säljs av förlaget och intäkten fördelas. Det blir alltså en kombination av egna böcker att sälja och en royalty. Kanske blir den inte så hög, rik är det svårt att bli på bokutgivning, men investeringen är i en passande storlek för mig: 1.000 kronor – om min berättelse blir godkänd. Då ingår tio gratisböcker, redan genom att sälja dem kan jag få en vinst.

Så nu, när två nya sådana chanser kommit, har jag genast nappat! Det är två nya novellsamlingar som ska produceras av Whip Media, som även gjorde ”Bakom masken”.

Den ena kommer att innehålla Steam Punk, denna nygamla fantasygenre som jag skrivit om tidigare. Kort bestkrivning: tänk Jules Verne. Gruppen heter ”Steampunk Stories

Den andra kommer att innehålla berättelser för barn om att börja skolan. Den har arbetsnamnet ”Stapplande steg”.

Båda dessa finns som grupper på Facebook och om du är intresserad: gå med i grupperna. Det förbinder inte till någonting. Men du får skynda dig – Steam Punken ska vara inne senast 1/5 och barnberättelsen snarast.

Här följer reglerna för barnberättelsen:

• Novellen ska handla om de första skolåren och vara riktat mot barn i
åldern 6-9.

• Novellen får vara max 8 000 tkn lång

 

 


Det här inlägget postades i Ett eget företag, Fantasy/Science fiction/Skräck, Författa och marknadsföra, Medlemskap och föreningar, Skrivartävlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Novellsamlingar och andra antologier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.