Minnespalats

Redan de gamla Grekerna och Romarna byggde Minnespalats. Det är en teknik för att behålla sina minnen och den går ut på att man i tanken placerar dem runt en byggnad så att man sedan kan se dem framför sig. I slutet av 1500-talet skrev historikern och författaren Matteo Ricci om bland annat denna teknik och cirkulerade sin bok till medlemmarna av Ming Dynastins elit så tekniken är väl spridd över såväl tid som geografiskt.

Minnespalats Jim Kay

Minnespalats Jim Kay

Om du är i London innan 20 oktober rekommenderar jag starkt ett besök på V& Alberts utställning om Minnespalats. Memory Palace. Det är en utställning där flera konstnärer tolkat samma tema med användande av olika tekniker.

Utställningen har en bakgrundshistoria. Vi befinner oss i framtidens London. En enorm magnetisk storm har raderat all infrastruktur, all teknologi, kunskap och information och gått förlorad för hundratals år sedan. Naturen har tagit över ruinerna och en grupp har tagit väldet över människorna. Att skriva och berätta är förbjudet liksom konst av alla slag. Berättaren av historien sitter i fängelse, anklagad för att tillhöra en sekt som har återupplivat en gammal förbjuden konst. Konsten heter ”Konsten att minnas”. De försöker minnas så mycket de kan i en framtid där att glömma har varit slagordet i generationer.

Minnespalats Erik Kessels

Minnespalats Erik Kessels

Berättaren använder fängelsecellen som sitt minnespalats. Där har han samlat små missförstådda fragment av vad som finns i vår vardag. Han håller fast vid sin tro att utan minnen är civilisationen dömd att gå under.

Han minns att människorna samlade på papper och annat som gick att återvinna. Till slut kunde man inte få tag i använda saker längre. (Ovan; katedral av returpapper).

Minnespalats Le Gun (2)

Minnespalats Le Gun (2)

Han minns att det fanns något som hette ”Hospital”. Det hängde på något sätt ihop med ”Hospitality”. Den fantastiska ambulansen som detta minne resulterat i hade jag gärna velat ha som modell. Den drogs av fyra rävar, varav en cigarettrökande, och var så fantastiskt inredd så det kan inte beskrivas utan måste ses. Nedan en bild av patienten:

Minnespalats Le Gun

Minnespalats Le Gun

Utställningen avslutades med att besökarna vid en dator kan skriva eller rita det minne de skulle välja om de endast fick behålla ett enda minne ur sitt liv. Vilket skulle du välja att placera i ditt Minnespalats?

Alla bilder kom efter hand upp och bildade tillsammans affischer som fästs på väggarna.

Det är inte en stor utställning, innehåller 19 konstverk, men jag tyckte den var vacker och sevärd.

 

 


Det här inlägget postades i Kultur: konst, teater, film, Resor och andra länder och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.