Månadens novelltävling på Kapitel 1

kapitel 1 kan man delta i månadens novell. Den pågår de första två veckorna i månaden, därefter är det omröstning. För att delta måste man bli medlem, det är gratis.

Idag, 1/11, startar månadens novelltävling på temat ”SENT SKA SYNDAREN VAKNA”. Novellen ska vara 8.000 – 40.000 tecken och läggs upp på Kapitel 1.

Först är det öppen omröstning av alla medlemmar på Kapitel 1, på så sätt får man fram månadsvinnare. Sedan är det en jury som bedömer vilka av de framröstade verken som ska publiceras.

Det är roligt att få kommentarer på det man skrivit. Dessutom kan det leda till att texten publiceras, mot sedvanlig royalty. Målet för en författare!

Ett par nackdelar tycker jag är dels att man ju på detta sätt publicerat sin text på internet och, om den inte vinner, kan vara förhindrad att delta i andra novelltävlingar. Inte för att Kapitel 1 hindrar, det är fortfarande din text, utan för att den nya tävling man vill delta i kanske inte vill ha texter som tidigare publicerats. Dock kan man ta bort texten om man vill. Den andra är just att det är en öppen omröstning. Men dock, att se texten och se kommentarerna är mycket värt! Och att kanske dessutom vinna … Är jag medlem? Ja det är klart att jag är!

Tips på novelltävlingar och andra skrivartävlingar hittar du här.

Här är reglerna, som de står på Kapitel 1:

Månadens Novell 2014

info, tävlingsregler, röstning & priser

Temat för februari-maj är TRO, HOPP & KÄRLEK. Det går att tolka som februari = TRO, mars = HOPP, april = KÄRLEK. Men det är frivilligt. Maj = något av dessa tre teman (eller alla) .

Juni/juli/augusti: OLIKA BARN LEKA BÄST September: FÅGEL, FISK ELLER MITTEMELLAN Oktober: TIDEN LÄKER ALLA SÅR November: SENT SKA SYNDAREN VAKNA December STORFINAL!

1) Om du vill vara med

Tävlingen är endast öppen för medlemmar. Det är jättelätt att bli medlem. Och gratis!

Steg 1 är alltså att skaffa ett konto på Kapitel 1 om du inte redan är medlem. Skriv sedan din novell och lägg in den under ditt konto. Under tävlingens gång dyker det upp en knapp på din sida som heter ”Delta i MN”. Vill du att din novell ska vara med så klickar du på den.

2) Novell-längd Min 8.000 tecken. Max 40.000 tecken. Inklusive mellanslag. Vi har lagt in en spärr på sidan där du lägger in din novell, så det går inte registrera noveller som inte ligger inom tävlingsspannet.

3) Deltävlingar & datum Totalt 8 deltävlingar under året: februari, mars, april, maj, juni, september, oktober och november. Start 1:a februari.

1:a – 14:e Lämna in din novell

15:e – 29:e Rösta på den novell du tycker bäst om (i februari t.o.m. 28:e).

Under juli och augusti har Kapitel 1-redaktionen stängt. December är finalmånad.

OBS: Du kan inte tävla med samma novell två gånger.

4) Röstning, final & jury Medlemmarna röstar fram en 1:a, en 2:a och en 3:a varje tävlingsomgång (totalt åtta tävlingsomgångar). Du kan rösta på 3 noveller i varje tävlingsomgång. Om du har minst en text upplagd på Kapitel 1, är varje röst värd 3 poäng. Om du inte har någon text upplagd, är varje röst värd 1 poäng.

I december är det storfinal mellan de 24 finalisterna – där en jury utser de slutgiltiga vinnarna 1-10.

Vilka kommer att vara med i juryn? Än så länge är bara två jurymedlemmar spikade:

Jag, Mette, representerar styrelsen för Kapitel 1.

Therese Johansson, driver Bläcklilja textproduktion och har bl.a. korrekturläst och språkgranskat böcker för Rabén & Sjögren samt Printz Publishing.

5) Priser Vinnaren varje månad får gästblogga på bloggen – presentera sig själv och sitt skrivande.

Novellerna som kommer 1:a, 2:a och 3:a varje månad är med i årsfinalen där de läses av en väl utvald jury. De tio bästa novellerna kommer att publiceras i en novellsamling i e-boksformat (som ges ut under 2015). De 10 bästa novellerna kommer också att få en personlig kommentar av juryn.

Nr 1-3 i årsfinalen kommer dessutom att få varsitt pris utöver detta. Vad är ännu inte bestämt.

6) Övrigt

• En novell måste inte vara nyskriven, men du ska inte ha tävlat med novellen i tidigare tävlingar anordnade av Kapitel 1 eller någon annan aktör.

• Du får vara anonym när du lämnar in din novell, men alla noveller som går vidare måste publiceras under eget namn.

• Allt är möjligt att skildra med litteratur, men Kapitel 1 publicerar inte texter som uppmanar eller kan uppfattas som uppmaningar till brott, eller som kränker enskilda personer eller grupper.

• Publicerade författare erhåller sedvanlig royalty.

Det här inlägget postades i Skrivartävlingar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.