Lunds Universitetsbibliotek

Jag håller, som så ofta, på med research och nu tittar jag på Universitetsbibliotekets historia. Lillemor Stenlund, detektiven, ska nämligen dit i boken jag skriver. Detta finner jag på en av sidorna:

UB är lika gammalt som Lunds universitet. Vi blev en del av Lunds universitet 1666 och är alltså snart 350 år! Redan 30 år efter starten blev vi ett pliktleveransbibliotek som bevarar allt svenskt tryck för framtiden. I början på förra seklet flyttade vi in huset på Helgonabacken. Trots flertalet utbyggnader får våra samlingar inte längre plats i huset utan huserar även i depåer.

Böcker och grisar delade i början plats i UB

Universitetet ägde inte många böcker i början. 1671 fick UB sin första stora bok- och handskriftssamling av Lunds domkapitel. Boksamlingen, som omfattade 25 hyllmeter, förvarade universitetet i Liberiet vid Domkyrkan. 1690 flyttade biblioteket till Kungshuset, i Lundagård, som också var universitetshus vid denna tid.

Förhållandena för böckerna var inte de bästa i Kungshuset. Både spannmål och grisar fanns i huset och taket läckte. I slutet av 1600-talet delade bibliotekarie Bonde Humerus in universitetets böcker i fem kategorier:

  1. wåte eller maskstungne,
  2. brände,
  3. färgade,
  4. defekte och
  5. musätne eller alldeles borta!

UB växer och blir ett pliktleveransbibliotek i slutet av 1600-talet

UB:s samlingar växte i början främst genom donationer av bok- och handskriftssamlingar.

1698 införde Karl XII systemet med pliktleveranser. Det innebär att vi tar emot ett exemplar av allt material som trycks i Sverige och att våra samlingar växte och växer snabbt.

Pliktleveranserna är även idag en viktig del av vår verksamhet och gåvor fortsätter att bygga våra samlingar.

1907 flyttade UB till Helgonabacken

I slutet av 1800-talet blev utrymmesbristen i Kungshuset akut. Efter långa diskussioner beslutade universitetet sig för att bygga ett bibliotek på Helgonabacken, trots att överbibliotekarie Elof Tegnér tyckte att det var en alltför avsides plats – utanför Lunds stadsgräns och utan polisbevakning.

Alfred Hellerström ritade det nya biblioteket. I februari 1907 började flytten från Kungshuset – med dagstidningar på slädar i snön uppför backen – till Helgonabacken. I augusti-september flyttade böckerna in på Helgonabacken och den 25 september öppnade det nya biblioteket för besökare.

Bristen på utrymme har varit ständig på UB

Det dröjde inte länge förrän också huset på Helgonabacken blev för litet. Huset har mer än fördubblat sin yta genom tillbyggnader 1936, 1957 och 1994, men ändå får UB:s  samlingar inte längre plats i huset. Idag befinner sig våra samlingar, som omfattar ca 130 000 hyllmeter, till stor del i depåer utspridda i Lund med omnejd.


Det här inlägget postades i Research. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.