Lennart Hellsing och Bagar Bengtsson

Med en så bra loppis som det finns i Åstorp kan man investera i hur många fina barnböcker som helst. En krona styck. Det gör jag. Om man skriver så är det viktigt att läsa och just nu skriver jag barnböcker. Det är inte bara texten utan även illustrationerna jag tittar på. Vad det är som fångar och fängslar. Så jag har köpt många, även om det redan fanns massor hemma, och en av dem är boken om Bagar Bengtsson av Lennart Hellsing .

Bagar Bengtsson

Bagar Bengtsson

Av den har jag lärt mig minst fyra saker:

Att rim inte alltid behöver rimma helt och hållet. Hellsings rim har två rimmande rader och en tredje som inte rimmar. Ibland tycker jag de är litet svårlästa men ju mer jag läser desto bättre tycker jag om dem. ex:

Klättra ner du bagarfar
det är sent och kallt och drar
du kan bli förkyld i alla tio tårna!
 
När han äntligen kom ner
var han inte lik sig mer
och av medicinen blev han bara värre.
 

Att man får skriva lite hemskt

och

Att man får använda ord som kanske inte barn kan (hur ska de annars lära sig dem?)

Nu är Bagar Bengtsson död
han har bränt sig på ett bröd
och här ligger han begravd i en limpa.
 
Bullertina grät en tår
och hon lade vid hans bår
en karlspaderkrans med beska bittermandlar
 
I mitt hjärtas goda jord
föll en smula från ditt bord…
när du bröt din sista skorpa och bröt upp
 

Att man får illustrera lite hemskt också. Riktigt fina bilder av Poul Ströyer i boken. Som den gamla svarta begravningsbilen med hela begravningsföljet efter.

Att man får ha fantasi och att Lennart Hellsing har det i rikt mått visste jag förstås redan men det skadar aldrig med en påminnelse!

 

 


Det här inlägget postades i Verser och dikter, lyrik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.