Kan man läsa vid LUFS och jobba samtidigt?

Innan jag började på Författarskolan undrade jag vad man gjorde där och kanske är det fler som gör det, författarskolor är ju inte något man stöter på dagligdags. Vad innebär det att läsa vid LUFS? Schemat finns på hemsidan men det visar endast lektioner är en lokal har bokats så riktigt användbart är det inte. Vidare ingår SI övningar som jag inte går på. Det är möten med eleverna som går i 2:an där man kan fråga om praktiska ting. Och slutligen finns det lektioner med delade klasser där jag förstås bara är med när det är min del av klassen. Så en del går bort och en del kommer till, mest är det nog lektioner som går bort.

Kan man läsa vid LUFS och jobba samtidigt? Det har hittills fungerat för min del att arbeta deltid och studera. Viktigast har varit att kunna vara tjänstledig de dagar jag behöver vara i Lund och eftersom schemat kommer ut ganska sent och kan ändras behöver man kunna anpassa sin ledighet

Under utbildningen tycker jag att det är tre saker jag behöver arbetsfri tid för:

  • föreläsningar/lektioner
  • ”läxor” som också kan vara grupparbeten
  • det fortgående arbetet med att skriva på min bok, den som ska bli mitt examensarbete

Jag hade redan börjat på arbetet med boken och det var naturligtvis en stor fördel. Jag har försökt ligga steget före eftersom jag ju ska klara arbetet också.

När det gäller hemarbeten kan det vara tex att skriva en novell eller annan berättelse, lägga in den på kursplattformen, hämta upp varandras berättelser och sedan lämna respons i grupper där man träffas (fysiskt, i Lund). Det kan också vara t.ex. att göra en analys på en färdig text och att lägga in den på kursplattformen.

Det egna arbetet har får man lämna in ca 15 sidor av i en reponsgrupp och får sedan respons från handledare och grupp. Genom att jag var tidigt ute med att skriva kunde jag komma med i första gruppen och på så sätt fortsätta att ligga i framkanten tidsmässigt. Det behövs när det kan komma ett bakslag tidsmässigt med kombinationen jobb/studier. Till nästa grupp blir det nog kö kan jag tänka mig för då är många klara.

Lärarna är handledare för varsin liten grupp. Min handledare heter Therese och jag är jätteglad att ha fått henne. Jag kan maila och hon svarar, nu har jag skrivit en bit till och fått tillbaka ny respons. I hela gruppen blir det inte min tur igen förrän nästa år. Däremot får jag ju respons på småarbetena och det för arbetet med romanen framåt också.

När det gäller kombinationen med jobb tycker jag också att den är positiv för skrivandet. Man kan behöva lite tidspress, i vart fall kan jag det. Men det är klart att så mycket städning kanske det inte blir här hemma 🙂 Det är också skönt att kunna byta miljö. Ett par dagar i skolan i Lund, tre dagar på jobbet i Åstorp.

Det jag skulle önska vore kanske lediga dagar även för att skriva. Det är en ekonomisk fråga också förstås och jag hoppas på stipendier.

Sen finns ju andra sidan av saken, när det gäller att kombinera med jobbet. Men ska ju även hinna med sitt arbete. För min del är det löst genom att dels ligga steget före även där, dels att skära ner på en del av arbetet. Min tid går i vanliga fall ofta till projekt typ byta datorsystem eller bygga ledningssystem och det är lagt på is helt nu.

Jag har bara gått på Författarskolan två månader så jag vet säkert inte allt men detta är vad jag kommit fram till hittills och jag ångrar inte ett ögonblick att jag tackade ja till utbildningen – stortrivs!

 

 


Det här inlägget postades i Författa och marknadsföra, Utbildningar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kan man läsa vid LUFS och jobba samtidigt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.