Författarlitteratur: Konsten att skriva en bästsäljare

Jag har läst ”Konsten att skriva en bästsäljare” av Lina Wennersten och Katarina Lagerwall.

Konsten att skriva en bästsäljare

Kapitel 1: Svensk deckare. Bra, bra. Dock påverkar det ju inte så mycket; är man dansk och skriver barnböcker så fortsätter man ju att vara det.

Kapitel 2: Vem är bästsäljarförfattaren? Det som skiljer en bästsäljarförfattare från andra kollegor är upplagesiffrorna och en känsla för tajming.

Man ska gärna vara kvinna, journalist och ung. Inte mycket att göra åt det heller. Möjligen kan man bli journalist först men det känns ju som en omväg för att lyckas med att skriva en bästsäljare.

Jaha, och, hur hjälper det den som vill lära sig konsten att skriva en bästsäljare av denna boken?

Kapitel 3: Här kommer lite mer om olika genrer.

Kapitel 4: Mer om hur man ska skriva. Dock magert; ”gräv där du står” är ju knappast någon nyhet.

Men sen kommer lite tips; rikta dig till en bred målgrupp, skriv begripligt och med korta meningar (lättläst), skriv om människor som de flesta kan ta till sig, välj passande namn, använd mycket och trovärdig dialog, gestalta (också gammalt och känt) och sen börjar boken komma in på allmänna skrivregler. Men det är klart, de gäller ju även när man vill skriva en bästsäljare. Gärna en gåta som läsaren får vara med och läsa. Okej, bra, jag skriver ju pusseldeckare.

Vi hoppar raskt till kapitel 7, om manus och förlag. Här står om vad förlag gillar eller inte och några ord om egenutgivning som inte rekommenderas om det är en bästsäljare men vill skriva. Tips om vad man skall göra efter refusering.

Sedan kommer kapitel om marknadsföring och ekonomi.

Sammanfattningsvis handlar boken mer om hur man skriver och kringarbetet med marknadsföring, starta eget m.m. än om att lyckas uppnå just att skriva en bästsäljare. Inte så överraskande för så där helt enkelt är det ju inte att prestera just detta. Men, visst, lite utredningar rörande vad som säljer presenteras ändå.

Jag tycker ändå att boken är ganska bra. Den tipsar om hur man ska skriva, vilket ju finns i andra böcker också men denna är absolut inte sämre. Finns även som e-bok.

Fyra fjäderpennor är den värd för mig:

 


Det här inlägget postades i Blogg, Författarlitteratur, Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.