Kom som du är

Onsdagen 15/6 var en underbart solig dag i Stockholm. Det var också högtidlig invigning utanför Riksdagshuset av Astrid Göranssons verk Kom som du är. Ett verk som talar om demokrati och jämlikhet. Talmannen talade, en kör sjöng, en trumpetare blåste salut, såpbubblor steg och riksdagens personal och riksdagsmän såg på. Två unga kvinnor bär in de fem första kvinnorna i riksdagen. Det är en viktig uppgift: där inne porträtterar byster och tavlor främst män.

Statyn till verket ”Kom som du är”. Till höger verkets upphovskvinna, konstnären Astrid Göransson. Till vänster Catharina Ullerud som virkat den Kerstin Hesselgrens rävboa (som Astrid pekar på).

En rävboa

Titta nu lite närmare på en av kvinnorna: Kerstin Hesselgren. Hon har sin rävboa om halsen som vanligt. Titta ännu närmare på boan. Verket signalerar inte bara jämlikhet mellan könen och mellan gammal och ung. Hesselgrens boa är exakt porträttlik men den består inte av en död räv. Det är en nutida, djurvänlig version virkad av tunt varpgarn. Det är min dotter Catharina Ullerud som fått äran att göra denna detalj i den underbart fina statyn. Och den som studerar verkets tre delar noggrant hittar fler exempel på jämlikhet. Det är bl.a. städ- och bevakningspersonal Astrid intervjuat för boken Rundor, inte riksdagsmännen.

Så här skriver Riksdagen på sin hemsida om Kom som du är :

Konstverket Kom som du är!

På Riksplan framför Östra riksdagshuset finns konstverket Kom som du är! Verket uppfördes i juni 2022 i samband med att Sveriges riksdag firade demokratins 100-årsjubileum. Konstnären heter Astrid Göransson och projektet är ett samarbete mellan Sveriges riksdag och Statens konstråd.

Konstverket Kom som du är! består av tre delar.

Stigen, av mosaikgatsten, som leder fram till riksdagen.

Skulpturen, som porträtterar de fem första kvinnorna i riksdagen: Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Berta Wellin och Agda Östlund. De bärs fram av två unga kvinnor från vår tid för att visa att kampen för demokrati och jämlikhet går vidare in i framtiden. Verket kopplar samman de fem pionjärerna med alla generationer som kommer efter.

Boken Rundor som är ett samarbete med riksdagens lokalvårdare, säkerhetsvakter och andra medarbetare. De har i teckningar beskrivit sina dagliga arbetsrundor. Boken gestaltar hur den praktiska omsorgen skapar förutsättningar för riksdagsledamöternas arbete och för demokratin. Boken finns för nedladdning.


Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.