Katter i litteraturen

Skrivarlyan deltar i #blogg100. Det är en utmaning att skriva minst ett blogginlägg om dagen i 100 dagar. I år är det över 600 deltagare. Inspirerade av detta har vi inom Föreningen Egenutgivarna gått ut med en egen utmaning till varandra. På förslag från Kristina Svensson, tidigare ordförande, startade för några dagar sedan en bloggstafett mellan medlemmarna. Kristina har skrivit det första inlägget på föreningens hemsida och sedan lämnat över stafettpinnen till mig. Men nu är det inte så enkelt att man får skriva om vad som helst. Nej, lite kul och svårt ska det vara. Därför får man även med ett ämne och av Kristina fick jag ”katter i litteraturen”.

Måhända för att en av mina böcker heter ”Vitt och Kallt, sa Bonnie Katt”?

Det hade också kunnat vara den lilla bok jag bidragit till som heter ”Dikter av katter för katter”. En helgalen skapelse som gjorts med stort hjärta och mycken kärlek helt idéellt av en underbar matte och människa och som säljs till förmån för katter som svälter och är i desperat behov av hjälp.

Lilla kattmoster Lundqvist och Suko läser om Bonnie

Lilla kattmoster Lundqvist och Suko  <3  läser om Bonnie

Nåväl, jag har även skrivit en essä i ämnet katter i litteraturen. Temat var ”Skildras katter i litteraturen med djupare personlighet än andra husdjur?”

Här kommer ett utdrag ur essän:

Jag börjar med ett gammalt dokument som finns bevarat från 800 talet i Benediktinerklostret St. Paul’s Abbey in the Lavanttal, Österrike och som sägs härstamma från Reichenau kyrkan. Det är skrivet av en irländsk munk och innehåller bland annat en dikt om hans katt Pangur Ban. Texten är på galliska och det finns flera översättningar, bl.a. av W.H. Auden, men detta är min favorit.

“I & Pangur Ban my cat                 ’Gainst the wall he sets his eye,
’Tis a like task we are at:               Full & fierce & sharp & sly;
Hunting mice is his delight,         ’Gainst the wall of knowledge I
Hunting words I sit all night.       All my little wisdom try.

’Tis a merry thing to see               So in peace our task we ply
At our tasks how glad are we,      Pangur Ban my cat & I;
When at home we sit & find         In our arts we find our bliss,
Entertainment to our mind.         I have mine & he has his.”

Jag överlämnar stafettpinnen till  Mari Åberg med temat ”Intryck från Stockholm i allmänhet och Lava Förlag i synnerhet”.


Det här inlägget postades i Blogg, Djur, Jag läser och recenserar, Medlemskap och föreningar, Min blogg o hemsida och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Katter i litteraturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.