Jubileumstext

Min kära skola, Lunds Universitet, fyller 350 år och ska naturligtvis firas. Därför söker man nu en jubileumstext till ett nykomponerat verk. En text som ska kunna framföras av orkester, kör och solister. Avancerad skrivartävling, således. För det är en tävling och här är förutsättningarna, sådana vi fått dem sända till oss:

TÄVLING:

Vem skriver  jubileumstexten?

LUNDS UNIVERSITET FIRAR SITT 350-ÅRSJUBILEUM FRÅN DEN 19 DECEMBER 2016 TILL DEN 28 JANUARI 2018

Till firandet hör symposier, fester, utställningar, studentaftnar och musikevenemang. Med anledning av jubileet kommer ett nykomponerat musikverk att framföras av Aka-demiska kapellet, Akademiska kören och av solister. Hans Gefors, operakompositör och tidigare professor vid Musikhögskolan, Lunds universitet, kommer att skriva musiken.

VI UTLYSER EN TÄVLING om vem som kan skriva en text till den nykomponerade musiken för kör, orkester och solister. Vi tänker oss en text som kan tonsättas och sjungas, alternativt reciteras och interfolieras i musikstycket. Man kan tänka sig ett collage där musik och text växlar i framförandet.

Vi vill pröva ett okonventionellt sätt att förnya en gammal jubileumstradition och efterfrågar nyskapande grepp som ändå kan lämpa sig i ett högtidligt sammanhang. Vi kan också tänka oss – med författarnas medgivande – att använda fragment från olika texter, vilket skulle innebära att vi får mer än en vinnare.

När det gäller textens form finns olika alternativ: bunden eller fri vers, prosa eller som appell. Möjliga nyckelord – men inspirationen får inte begränsas av dessa:

universitet, forskning, utbildning, bildning, analys, studentliv, ungas möten, globala frågor, personlig utveckling, kreativ miljö, ny kunskap, ifrågasätta befintlig kunskap, långsiktighet, Lund, det lundensiska, humor och allvar, lätthet och tyngd…

Sammanlagt 25.000 kronor delas ut för bästa bidrag.

VINNAREN UTSES av en jury bestående av Katarina Bernhardsson, fil. doktor i litteraturveten-skap och f d redaktör för Lundagård, Göran Bexell, tidigare universitetsrektor och ordförande i Jubileumskommittén, Sigrid Combüchen, författare och lärare vid Lunds universitets Författar-skola, Cecilia Martin-Löf, dirigent för Lunds akademiska kör, och Johan Stenström, litteraturpro-fessor, tidigare föreståndare för Författarskolan.

SAMTLIGA BIDRAG ska vara anonyma. Skicka in bidraget som text i ett kuvert (utan avsän-dare). I kuvertet läggs också ett förseglat kuvert innehållande uppgifter om författarens namn och kontaktuppgifter.

Bidraget skickas in senast måndagen den 31 augusti 2015 till Göran Bexell, Pufendorf-institutet, Lunds universitet, Box 117, 221 00 LUND. Frågor om jubileumstexten kan diskuteras med Johan Stenström, johan.stenstrom@litt.lu.se eller Göran Bexell, goran.bexell@rektor.lu.se.

Lund den 28 april 2015

Med vänliga hälsningar

Katarina Bernhardsson, Göran Bexell, Sigrid Combüchen, Cecilia Martin-Löf, Johan Stenström

 

***

Skriver du inte musiktexter? Då hittar du andra skrivartävlingar här!


Det här inlägget postades i Kultur: konst, teater, film, Skrivartävlingar, Utbildningar, Verser och dikter, lyrik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jubileumstext

  1. Pingback: Tävlingar för semesterskrivare - Eva Ulleruds SkrivarlyaEva Ulleruds Skrivarlya

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.