Informationsmöte för nya medlemmar i SFF 18/5

Sista dagen av min Stockholmsresa var det Informationsmöte för nya medlemmar i SFF. Nu var vi i Författarnas Hus på Drottninggatan. Vi fick mycket och bra information, om förbundet som helhet och om respektive avdelning. Förbundet har kontakter internationellt och stöttar givetvis yttrandefriheten.

Förbundet har flera jurister och man förstår att de är mycket skickliga när det gäller förhandlande både med myndigheter och företag. Den sista delen kan man känna inte berör oss egenutgivare så mycket men faktiskt har de även avtalsmallar för print om demand. Fri entre till Bokmässan som medlem var en välkommen nyhet för mig.

Skönlitterära avdelningen berättade att man utdelar Katapultpriset och även BUS utdelar ett årligt pris till debutanter. Men nu är man ju inte debutant längre och då blir det inte lika intressant. Dock blev jag glad att höra att man BUS faktiskt gått igenom alla nya böcker när de valde sin pristagare. Stipendier är också något som SFF delar ut.

BUS anordnar för övrigt även föredrag på bokmässan. Över lag får jag mer och mer klart för mig att det gäller att vara ute och tala som sina böcker. Arvoden för det är även något som SFF förhandlat.

Den allra intressantaste informationen fick vi efter mötet.

Dels när vi vid lunchen satt tillsammans med Peo Rask, som är ordförande i skönlitterära sektionen, och Kajsa Goran, som är ordförande i BUS. Peo berättade att han har eget förlag där han ger ut sin böcker samt några andra. Det var första positiva tecknet på att utgivning på eget förlag numera blir mer och mer accepterat. En ytterligare positiv information från Peo var att han försöker lägga mötena på annan ort än Stockholm.

Dels strax innan vi skulle bege oss hemåt och talade med Susanne Steneros. Susanne är en mycket trevlig och hjälpsam person. Hon berättade om de kurser i att tala som hållits för ett par sektioner och som förhoppningsvis kommer igen. God idé när det nu är så man måste marknadsföra sig! Hon berättade också om att man talat om att öka servicen till medlemmar som är egenutgivare. Tydligen är vi en ganska stor grupp, runt 10% om jag inte missminner mig, och det var det allra positivaste av hela resan kan jag känna. Det gäller stöd i hur man marknadsför sig istället för bara fokus på avtal med förlag. Jag tror att det kan vara ett steg till framgång för SFF även när det gäller övriga medlemmar. Om man inte heter Camilla Läckberg så måste man nog marknadsförs sig själv oavsett hur böckerna ges ut. Förresten verkar man behöva det även om man heter Läckberg; inte var det förlaget som var med i Lets Dance inte…

Det känns bra att ha gått med i Sveriges Författarförbund och jag ser fram emot hur SFF kommer att utvecklas vidare, förhoppningsvis i samarbete med oss egenutgivare.

Jag i mitten, Peo Rask till höger

Jag i mitten, Peo Rask till höger

Peo Rask, Moa-Lina Croall, Laura Popa, Kajsa Gordan och Terri-Lynne Waldvik. Alla har skrivit barnböcker.

Peo Rask, Moa-Lina Croall, Laura Popa, Kajsa Gordan och Terri-Lynne Waldvik. Alla har skrivit barnböcker.

Susanne Steneros och Laura Popa

Susanne Steneros och Laura Popa


Det här inlägget postades i Medlemskap och föreningar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Informationsmöte för nya medlemmar i SFF 18/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.