Hur man får tråkiga saker gjorda!

Det är konstigt med tråkiga saker. Nånting som är jättetråkigt kan plötsligt bli intressant när något ännu tråkigare dyker upp. Är det fler än jag som har den erfarenheten? Ibland kan det vara saker som man egentligen vill göra, skriva på romanen tex, som känns så tungt att komma igång med så att dammsugning plötsligt blir roligare.

 

Dammsugare, det är roligt det. Ibland.

Dammsugare, det är roligt det. Ibland.

 

Brukar du skjuta mindre roliga arbetsuppgifter framför dig och vänta tills absolut sista sekunden med att lösa dem? Då ska du läsa detta!

Anledningen till att vi gärna skjuter tråkiga eller obehagliga uppgifter framför oss är att hjärnan gillar att få omedelbar utdelning. Mindre roliga uppgifter känns onödiga att genomföra.

Men det finns sätt att överlista sin hjärna på, skriver tidningen Driva Eget, och hänvisar till en intervju med psykologen Alexander Rozental, specialiserad just på uppskjutarbeteende.

– Alla kan bli bättre på att ta itu med saker och sluta skjuta upp även om vi  har vissa medfödda begränsningar, säger han till tidningen.

Olika delar av hjärnan Vår hjärna består av två delar som hjälps åt med beslutsfattandet. En äldre del som hjälper oss att fatta snabba beslut i stunden och en nyare del som är bättre på att ta hänsyn till framtiden.

Anledningen till att det blir problem är att den äldre delen jobbar snabbare än den yngre.

– I många typer av beslut får den gamla delen övertaget, just för att den är snabb. Den får oss att välja att göra det som ger utdelning direkt, det som vi upplever som belönande just då, i stället för det vi borde göra.

Tre råd till dig som vill bli bättre på att ta tag i obehagliga eller tråkiga uppgifter med en gång.

1. Stäng av det som stör, till exempel Facebook och e-post.

2. Strukturera tillvaron. Dela in ditt arbete i kortsiktiga och långsiktiga mål, ju fler delmål desto bättre. Du jobbar effektivt i maximalt 45 minuter, sedan är det dags att pausa.

3. Belöna dig själv efter att ha genomfört en prestation.


Det här inlägget postades i Blogg, Ditt och Datt på Måfå, Författa och marknadsföra. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.