God fortsättning på 2021!

Hur gick det med skrivandet förra året? Kanske orsakade pandemin ett riktigt skrivarår för några och skrivkramp för andra. Många berättelser att teckna ner lär 2020 i alla fall ha medfört.

Ett sätt att komma igång är att delta i skrivartävlingar. På min tipssida finns just nu 14 tävlingar som pågår 2021. Kanske finns där någon som passar just dig?

För min del har utbildningar de senaste åren varit största moroten (ibland piskan) för att skriva. Höstterminen var välfylld med masterkursen i Kreativt Skrivande V vid Linnéuniversitetet, “Kritiska perspektiv på kris, kultur och demokrati” vid Göteborgs Universitet och “Det förflutna och fiktion” vid Linné.

Det är mycket intressanta kurser som jag verkligen kan rekommendera. Alla tre är på distans men Kreativt skrivande skulle haft några träffar om inte corona kommit emellan. Nu blev det zoom-möten istället både på den och på Göteborgskursen. Jag gillar zoom, att slå på datorn klockan nio istället för att vänta på tåget på en mörk och kall perrong klockan sex. “Det förflutna” är helt utan möten och det gav en betydligt mer isolerad känsla.

Kreativt Skrivande är totalt fem år men jag gick de första åren vid Lunds Universitet och byggde sedan vidare på Linné. Kursen är på 30 hp/år.

De andra två kurserna är bara på en termin men omfattar 15 hp vardera. De tangerar varandra, faktiskt så pass mycket att jag inte lyckats hålla koll på vilken kurslitteratur som hör vart. Det gjorde det extra intressant att läsa bägge samtidigt. Dessutom samlar jag inspiration, stoff och kunskaper till mastertexterna på dem.

Om två veckor ska de avslutande essäerna vara inne på de två sistnämnda. Masterkursen fortsätter alltså under vårterminen och för den skriver jag dels en kortroman, som utgör masteruppsatsen (D-uppsatsen) och dels en omfattande essä.

Till våren tar jag det lugnare med kurserna. Dels för att mastern är viktig för mig, dels för att jag alltid har mycket deklarationsarbete under april-maj. Men en frestelse föll jag för: “Katters personlighet och kommunikation” vid Linköpings universitet. Eftersom vi just nu firat jul och nyår med inte bara våra fyra katter utan dessutom dotterns två har det stundtals varit liv i luckan och jag ser fram emot att förbättra kommunikationen med dem.

Men innan dess ska jag göra sista putsningen på min långlånga roman om Lauritz, 15 år, så att den kan gå iväg till väntande lektör.

Hoppas du får ett riktigt bra 2021 och att du får skriva och läsa så mycket du önskar!

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.