Glad Midsommar från Skrivarlyan!

Du vet väl att du inte kan plocka de sju eller nio blommorna (att stoppa under kudden) på vanligt sätt? Man ska plocka dem på en kyrkogård, med vänster hand, medan man går baklänges. Det kan man läsa om i:

Folktrons år av Ebbe Schön

Folktrons år av Ebbe Schön

Kyrkogårdar är alltså ingen fara men akta dig för att baka på Midsommarafton! Då är Näcken som mest aktiv.

Och så var det dansen runt midsommarstången. Den har vi haft länge, ända sen medeltiden. Fast det var inte vi som uppfann den. Det var Tyskarna.

Har du dansat och sjungit Små Grodorna någon gång? Klart du har, det har vi väl alla! Gammal låt. Men få av oss har testat den på originalspråket. Vaddå? Den är väl Svensk? Nix. Den är Fransk, med Engelsk textinfluens. Men gammal, absolut. Franska revolutionen, faktiskt.  Så här står det på Wikipedia:

Melodin har spårats till en militärmarsch från den franska revolutionen, ”La Chanson de l’Oignon” (Löksången), med refrängen ”Au pas, camarade, au pas camarade / au pas, au pas, au pas! (I takt, kamrat!). Det berättas att fransmännens dåtida fiender, britterna, med nedsättande ironi ändrade texten till ”Au pas, grenouilles!” (”I takt, små grodor!”).

Men strunt i det nu, det är Midsommar och alla har rätt att hoppa som grodor.

Glad Midsommar från Skrivarlyan!


Det här inlägget postades i Facklitteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.