Får en författare tjäna pengar?

Får en författare tjäna pengar? En fråga som kan tjänas irrelevant genom att det kan upplevas som svårpåverkat. Men den dyker ändå upp, på olika sätt, till och från.

Sveriges Författarförbund, vår fackförening, säger förstås ja. De har gjort en undersökning. Jag fick nyligen enkäten och får erkänna att jag inte sände in den. Jag kändes inte relevant för undersökningen eftersom jag inte lever på mitt författarskap. Men kanske var jag det ändå, det visar sig att det gör ju de flesta andra inte heller.

Men det som egentligen får mig att fundera över detta är en allmän känsla jag får när jag hör folk tala om olika författare. Att de som tjänar på sitt skrivande ofta är sämre som författare, skriver sämre litteratur. Vem som nu är rätt person att avgöra det. Vad är bättre och vad är sämre? Kan det som många vill ha verkligen vara sämre, egentligen? Vad är kriterierna och vem har bestämt dem? För sanningen är väl att det finns egentligen inga kriterier. Vad som är riktigt dåligt är de flesta överens om men de böckerna blir knappast tryckta. Vad som sedan hamnar i mittenskiktet eller som är bäst, där råder ofta olika uppfattningar. Och det är väl sunt?

Det ger mig en känsla av att vara tillbaka i 1700 talet, att en lidande poet är något att sträva efter. Svälter man så jobbar man bättre och åstadkommer mer.

Varför vill man att just författare ska tjäna mindre? Varför är det fult att ta betalt för sina verk? Eller att göra reklam för dem?

Kan inte låta bli att tänka på en hjärnkirurg. Skulle du hellre bli opererad av en som svälter för då är han bättre? Eller skulle du tycka att han borde ha lägre lön? På något sätt knyter detta an till tidigare tankar om att man inte kan träna skrivande eller, för den delen, konstutövande. Man kan inte träna. Man får inte ta betalt. Det är medfött och vackert och utövaren ska lida men kunna få allmosor.

Det är klart man kan träna! Det är klart att man får tjäna pengar – om man nu lyckas producera något folk vill köpa. Det är den verkliga svårigheten och den är väl svår nog för de flesta utan att man lägger på några konstlade finkultur-ok extra.

Heja ni som lyckats, som ger hopp till oss som kommer efter!

 


Det här inlägget postades i Ett eget företag, Författa och marknadsföra och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Får en författare tjäna pengar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.