Facebook ökar hjärnans kapacitet för äldre

Glöm korsord och sudoku. Om du är äldre och vill behålla din hjärnkapacitet – logga in på Facebook. Det har forskare kommit fram till.

Forskare vid University of Arizona lät 14 pensionärer i åldern 68 till 91 år använda Facebook i åtta veckor. Deltagarna fick instruktionen att bli vän med de andra i försöksgruppen samt att de skulle skriva något på sajten minst en gång om dagen.

Jämförande studie Gruppen jämfördes sedan med en kontrollgrupp som under samma tidsperiod fick i uppgift att logga in på en dagbokssajt på nätet utan interaktiva inslag samt med ytterligare en kontrollgrupp som inte använde internet alls.

Arbetsminnet i de olika grupperna mättes såväl före som efter experimentet. Det visade sig då att den grupp som använde Facebook förbättrade sitt arbetsminne med 25 procent. Övriga grupper förändrades inte alls.

Bra att vara social Forskarna tror att resultatet har att göra med Facebooks sociala karaktär. Detta i förhållande till att det ständigt kommer ny information som man måste förhålla sig till bidrar till att hjärnan håller sig alert och alltså till och med förbättrar sin kapacitet, skriver den amerikanska nättidningen Forbes.com.

Arbetsminnet ses som centralt i förmågor som till exempel språkinlärning, läsförmåga, problemlösning och matematiskt resonerande (Källa: Wikipedia).


Det här inlägget postades i Ditt och Datt på Måfå och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.