Veckans recension: En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola

Jag har läst boken ”En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola” av Ann-Catrin Malmlöf.

En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola

En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola

Titeln beskriver mycket väl bokens innehåll:

Den kvinnliga konsulten heter Gerd Malm och hon är telefonist. Konsultuppdraget är att utbilda inhemsk personal i kundservice på ett Telecomföretag i Angola. Gerd reser dit första gången tillsammans med en man, Henrik Anderberg, som har ett utbildningsföretag. Boken utspelar sig under flera år och det blir flera resor till Angola.

Det är inte någon actionthriller, uppdraget är rent affärsmässigt. Visst händer det en hel del, både hemma och under resorna: en resa till ett krigsdrabbat land i Afrika är givetvis inte som att åka till Mallorca. Men här är det äkta, realistiska, händelser som beskrivs, på ett lugnt och redovisande sätt.

En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola är framför allt en väl formulerad beskrivning av ett yrke som i vart fall jag inte tidigare kände till någonting om. Författaren har egen erfarenhet och bättre research än så kan väl inte finnas.

Kanske är det fantasin som drar iväg med mig men jag anar att bilden på framsidan kan föreställa en dam inlindad i sina lakan, i syfte att undvika den vackra insekten, som kan tänkas vara en kackerlacka.

När jag läser Ann-Catrin Malmlöfs berättelse slår det mig hur intressant det vore om fler följde i hennes spår. Det måste finnas mängder av yrkesroller som aldrig beskrivits i litteratur, i vart fall inte på ett sätt så att man verkligen upplever yrkeskvinnan/mannen inifrån. Jag tänker också på hur litet jag egentligen vet om detta yrke, utlandstelefonist. I vår värld, med mobiltelefoni och direktnummer har telefonisten nästan försvunnit, på samma sätt som den stenograferande sekreteraren. Men så är det kanske inte, någon ska ändå hålla i trådarna. Och faktiskt, om det är ett yrke på utdöende är det desto viktigare att någon dokumenterar.

Det är spännande länder Gerd får besöka. Angola i denna bok, Colombia i nästa. Jag har rest mycket men detta är länder jag aldrig besökt, aldrig ens tänkt på som resmål. I en tid när de flesta platser på jorden är såväl besökta av alla som väl beskrivna i reselitteratur och skönlitteratur känns det intressant att någon även skriver om dessa länder.

Jag har även Malmlöfs nästa bok, En kvinnlig konsult på uppdrag i Colombia. Det ska bli intressant dels att få höra om ytterligare ett land jag aldrig besökt, dels att jämföra böckernas innehåll.

 


Det här inlägget postades i Facklitteratur, Jag läser och recenserar, Romaner och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Veckans recension: En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.