Ella

Det finns bok-karaktärer som är som folk är mest. Det finns bok-karaktärer som är speciella. Och så finns Bergljót Àrnadóttirs Ella.

Ella av Bergljót Àrnadóttir

”En äldre dam driver omkring i den fina stadsdelen Östermalm och ställer till kaos. Högdragen och fördomsfull. En besserwisser. Somliga skulle kalla henne avskyvärd. Lever på ingenting och stjäl i butikerna. Hon iakttar sin samtid och iscensätter halsbrytande incidenter. En källarmänniska.”

Ella liknar inget annat. Jag råder dig att göra hennes bekantskap. Karaktärer som har dessa egenskaper kan överraska, tänk på Ove.

Det är Ella själv som talar i boken. Fattas bara, hon skulle aldrig tillåta någon annan att föra sin talan:

”Jag såg mig själv i speglingen i ett skyltfönster och ryckte till. Var jag verkligen en sådan grå gestalt? Ögonen stirrade ut ur hålorna på ett otäckt vis. Var det mina ögonhålor? Om det inte var mina, vems var det då?”

Våra vägar korsades under magisteråret i Litterärt Skapande 2015-2016 på Lunds Universitets Författarskola. Jag kom dit med Lauritz, Bergljót Àrnadóttir kom dit i sällskap med Ella, Annika Torstensson med Liv och den mystiske Herr Braun, Johan Blomberg med en hel liten värld av människor. Tillsammans med handledarna Immi Lundin och Sigrid Combüchen hade vi en underbar tid där vi bland annat läste och gav respons på varandras texter. Vi umgicks förstås med varandra men framför allt umgicks vi med varandras karaktärer.

När man kommit en bit in i ett manus händer oftast något nästan magiskt. Personerna i berättelsen, romankaraktärerna, stiger fram och får liv. Precis som för de kommande läsarna, om berättelsen träffar rätt. Och när man ger respons är man både läsare och, på något sätt, nästan medförfattare. Jag minns ibland mina studievänners karaktärer bättre än vad jag minns vännerna. I fallet Ella är både hon och hennes skapare färgstarka individer som jag aldrig kommer att glömma. Därför gör det mig mycket glad att jag nu ska få möta Ella igen och läsa hela boken om henne. Jag har nyss beställt den från Adlibris så den kommer nog i brevlådan om någon vecka.

Bergljót är skådespelerska och har många roller på sin repertoar, både på Stockholms Stadsteater och teve-serier. Allt från Selma Lagerlöf i Juloratoriet och katten Behemot i Mästaren och Margarita. Nu är hon även författare.

Boken är utgiven på Viréns Förlag och hade release 3/9 2021.


Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.