Bornholm 2: Gudhjem

Bornholm påminner om Gotland, inte större än att man lätt når allt med bil, vacker natur. Vi bodde i Gudhjem och var nöjda med det. En lagom stor stad med vackra hus och, förstås, vid havet.

Gudhjem

Här finns flera restauranger och buffé är vad som gäller på i vart fall ett par av dem. Men de är trevliga och bufféerna helt okej. Det finns även rökerier som serverar fiskbuffé nere i hamnen. Vill man ha spänning i inredningen finns restaurang Svarta Pärlan. Plankstek serveras förstås. Lillemor tyckte inte att den riktigt levde upp till hennes förväntningar, köttet var stekt i förväg och anrättningen lite i stekigaste laget. Men som stekt kött med mos var den inte dålig. Torsten tyckte speciellt att personalen på Bröddan var mycket trevlig och tjänstvillig. Själva tyckte vi att det mesta var gott.

Plankstek?

Plankstek?

Restaurang Svarta Pärlan har gott om rekvisita

Restaurang Svarta Pärlan har gott om rekvisita

Smörrebröd!

Smörrebröd!

Mera smörrebröd! Ägg och räkor eller lax? Bara att välja. Eller ta båda.

Mera smörrebröd! Ägg och räkor eller lax? Bara att välja. Eller ta båda.

Den som gillar sötsaker kan också besöka karamellfabriker och chokladfabriker, som det finns gott om. Torsten är en sådan karaktär men han fick gå själv och tog tyvärr inga foton, han är inte en karaktär som använder kamera. Man kan också köpa honung på många ställen längst vägen.

Från Gudhjem kan man ta båten till Christiansö. Det var några timmar men då får man se enorma grodor. De äter sällan turister, står det. Det är bra. Har man tur kan man också få se sälar, som det finns gott om här.

Vi hade eget djurliv utanför huset. Måsart kom varje dag och satt på gräset någon meter från oss vid uteplatsen. En mycket trevlig och personlig mås. Modemedventen också, han hade svarta tånaglar som stod sig vackert mot de grå benen och vita fjädrarna. Vi gav honom en brödbit. Han åt den och vaggade sen iväg längst gräset. En liten stund senare kom han tillbaka med munnen full av torkat gräs. Han vaggade fram och la det till oss. Det är första gången vi har fått en gåva av en mås och vi har naturligtvis bevarat den. Kanske ville han istället bygga bo vid våra fötter? Lika originellt det också i så fall. Men vi anade att Måsart hade ett problem. Han vaggade fram till flaskan med rödvin som stod under bordet och kämpade för att dra ur korken med näbben. Lyckades välta flaskan men inte öppna den, tur var det, man vill ju inte bidra till flygfylleri.

Måsart

Måsart

Detta är Måsart. Är han inte mås säger du? Nåja, han är i alla fall inte gråsparv utan någon sorts mås-art.

Om man är fågel på Bornholm finns det minst två fantasifulla träd tillgängliga. Trädet med holkar står i Svaneke och det färggranna trädet står i Nexö.

Ett annat träd Ett träd

I morgon: Svaneke!

 


Det här inlägget postades i Resor och andra länder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bornholm 2: Gudhjem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.