Att ge ut en bok, så gjorde jag

Det är onsdag igen och därmed dags för en bokrecension i Skrivarlyan. Idag har jag valt ”Att ge ut en bok, så gjorde jag av Peter Fowelin. Titeln är lika rak och tydlig som bokens innehåll, Den handlar om just detta; hans personliga erfarenheter av att ge ut sin första bok och därmed om hans debut som författare. Men inte bara det; den berättar också om hur Dana Förlag blir till och om att som författare ge ut sin bok på eget förlag.

Att ge ut en bok så gjorde jag

Att ge ut en bok så gjorde jag

Fowelins berättelse har formen av dagbok och sträcker sig över tre år, med en kort utflykt även till år fyra. Dagboksanteckningarna är relativt korta, luftliga och mycket lätta att läsa. Sidorna är luftiga och varje sida innehåller endast en dags noteringar. Därför är det lätt att gå tillbaka och finna det man söker. Att boken har danskt band underlättar ytterligare, det innebär att den har såna där små behändiga flärpar på sidorna som man kan vika in på den sida man läser.

Dagboksformatet gör att Fowelin blir som en skrivande vän att få uppslag från och att dela upplevelserna med, för att skriva och ge ut sin första bok är en stor upplevelse. Det ger också många erfarenheter och dem delar Peter Fowelin med sig frikostigt av. Bokens luftiga disposition gör det också lätt att hitta tillbaka till tipsen. De är stundtals mycket exakta, med belopp m.m., vilket kan förkorta deras livslängd. Samtidigt är det ofta konkreta råd man är i behov av och skulle boken hittas i bokhyllan efter tio år får man väl helt enkelt söka efter aktuella belopp.

Jag upplever att just kombinationen av dagboksformatet och alla tips är det som gör ”Att ge ut en bok, så gjorde jag” speciell och annorlunda.

Ett nätverk är ovärderligt när man skriver och ger ut sina verk. När jag talar med mina författarvänner rör det sig om egna böcker, utgivning, en del tips att lägga på minnet men också saker om händelser i våra respektive liv. För vi är ju inte bara författare utan även vänner. Med Fowelins bok har man detta och, eftersom det är en bok (eller ”blok”, som han själv kallar den på något ställe), även den skrivande vännens tips samlade i boken istället för i spridda hjärnceller och på notislappar. När jag läste var vissa kapitel mer intressanta än andra och bokens uppbyggnad gjorde det lätt att läsa vad man för stunden vill och spara resten till en annan gång.

Rekommenderas för dig som inte bara vill ha en dagbok eller som inte bara vill läsa fakta om hur man publicerar, Peter Fowelin har skrivit kombinationen.


Det här inlägget postades i Facklitteratur, Författarlitteratur, Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.