Arbetstider och prestationer

Jag hörde ett nytt ord, nytt för mig, för ett par år sedan. Lönearbete. Känns lite märkligt eftersom jag inte direkt sett någon skillnad mellan det arbete man får betalt för av en arbetsgivare (och som jag alltid trivts med) och det arbete man får betalt för på annat sätt, kanske genom glädje eller genom att tillverka eller utföra något själv istället för att köpa det. Allt man företar sig tjänar ju något till så jag har ännu inte riktigt tagit till mig detta begrepp. Det kan bero på att jag inte riktigt fattar, ordet inger känslan av något man inte vill göra men tvingas till för att få pengar.

Nåväl, mitt lönearbete – som är synnerligen trevligt och njutbart i sig – pågår runt fyrtio timmar i veckan plus lite extra när det behövs. Det mäts både i tid och, givetvis, i att jag ska prestera det jag är anställd för. Månadsbokslut ska exempelvis levereras kompletta och på rätt datum.

Därutöver har jag ett eget företag där jag utför samma arbete: bokföring, bokslut och deklarationer. Lämnas in av kunder, utförs, lämnas tillbaka snarast och inom rimlig tid. Mäts, för betalningen, i hur många timmar som gått åt. Timmarna finns på kvällar och helger.

Men mitt tredje arbete – författandet – saknar dessa mätbara ramar. Om jag inte haft några andra arbeten hade jag kanske krävt fyrtio timmars arbetsvecka av mig själv även här, istället är mitt krav på mig att skriva ”när jag kan”.

”Varför behöver du mäta?” kanske någon frågar?

Nu blir mina kinder klädsamt röda. För att jag vill känna mig nöjd med min prestation. Om jag hade skrivit en roman i månaden och dessutom fått den utgiven, då hade det räckt. Så är det med mina noveller. Men när det tar två eller fler år att skriva romanen, då behövs en orsak att ge mig själv en klapp på axeln för att öka min prestationsförmåga. Herregud, man måste ju ta hand om sin personal även om det är man själv som är personalen.

Jag har semester nu, två hela veckor varav dock en gått bort för researchresa, nu är det högsäsong för skrivandet. Inte minst som mitt mål är att bli klar med ett råmanus innan december. Skrivarkurserna som jag gått förra terminen är slut och jag har gjort en tydlig markering av hur långt jag kom under dem. Boken är preliminärt delad i fyra delar och jag nådde till sid 30 i den tredje bokdelen. Nu kan jag med stolthet konstatera att jag under den senaste månaden i alla fall presterat 45 nya A4-sidor, inte dåligt med tanke på att jag samtidigt har ett och ett halvt ”lönearbete”. Sträcker på mig en aning, förväntar mig guldstjärna i kanten av mig själv, säger ”Jaja, det är mycket bra. Se nu till att öka farten och få klart tredje delen, du har fyra dagar på dig.” Vilken hård chef jag är! Men det behövs, det är inte lätt att få igång mig. Sneglar på den bokföring jag fått in från en kund. Men, nej, den kan jag göra sen. Nu ska jag skriva. Lönen är glädjen när texten är klar. Och stoltheten när den ges ut.

Önskar er alla en skön skrivarsommar!


Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Arbetstider och prestationer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.