Adventskalender

Jag har fått inbjudan till ett spännande projekt; att skriva en adventskalender! Det är en av kollegorna i Egenutgivarna som organiserar och vi är bara en handfull skrivare. Här har tidigare kalendrar funnits och här skall årets adventskalender också bo:

https://www.facebook.com/groups/adventskalender2010/

Just nu skriver vi febrilt på avsnitt som förhoppningsvis ska bli spännande, även om tiden är knapp.

Återkommer med fortsatt uppdatering!

Här fakta, eller nåt ditåt, från wikipedia:

Redan före adventskalendern fanns en tradition i den protestantiska delen av Tyskland, att göra ett kritstreck på dörren för varje dag i december fram till julafton. Andra tände ett nytt ljus för varje dag, eller hängde upp en liten religiös tavla.[1]

Adventskalenderns historia började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul. Många år senare blev Gerhard Lang delägare i ett tryckeri. Han mindes sin barndoms kak-kalender, vilket inspirerade honom till att vid 1900-talets början ge ut den första tryckta adventskalendern. Den bestod av två ark varav det ena hade tjugofyra julmotiv, som efter hand klipptes ut och fästes på motsvarande plats på det andra arket. Succén blev oväntat stor och på 1920-talet skapade Lang en ny variant med luckor och tredimensionella adventskalendrar avsedda för innehåll i form av föremål. Dessa hade stadsmotiv och religiösa motiv. 1930-talets ekonomiska depression stoppade framgångarna. Andra tryckerier hade emellertid börjat trycka adventskalendrar så produktionen fortsatte fram tills andra världskrigets restriktioner och materialbrist.

1946 tvingades Rickard Sellmer i tyska Stuttgart skaffa sig kontakter med amerikanska armén för att kunna återuppta produktionen. Sellmer lyckades på så sätt erövra den amerikanska marknaden. Hans firma lever kvar än idag och är det enda tryckeriet i Tyskland som enbart trycker adventskalendrar och andra julprodukter.

Svensk och nordisk historia

De första adventskalendrarna som såldes hade brittiskt och tyskt ursprung. Dock fanns långt tidigare i de nordiska länderna en arbetsordning med bestämda dagar som anknöt till olika sysslor inför julen. Dessa dagar hade karaktären av en kalender med förberedelse inför julen.

Den första svenska papperskalendern kom 1934. Den var tänkt att ritas av Elsa Beskow, men på grund av hennes tidsbrist blev det istället sagoboksillustratören och vykortsmålaren Aina Stenberg-MasOlle. Motivet bestod av tomtenissar på hennes gård i Dalarna. Den kallades Barnens adventskalender, såldes av Sveriges Flickors Scoutförbund och trycktes fram till 1964.[2] Från 1973 utgivs nytryck av Aina Stenberg-MasOlles kalendrar fortfarande varje år av scouterna.

I slutet av 1950-talet började gratiskalendrar delas ut i reklamsyfte. Sveriges Radio började 1957 att sända en speciell adventskalender och 1960 sändes Sveriges första TV-julkalender. Inledningsvis kallades TV:s julkalender för adventskalender och sändes från och med första söndagen i advent, därför inleddes lucköppningen redan denna dag.[2] 1971 ändrades namnet på TV:s adventskalender till julkalender.[2]

 


Det här inlägget postades i Blogg, Författa och marknadsföra, Medlemskap och föreningar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.