Zacharias Topelius

Zacharias Topelius. Låter namnet bekant? Naturligtvis! Har du läst något av honom? Kanske inte.  Jag sitter här med hans bok ”Läsning för barn” från 1935. Den är så vackert illustrerad. Många svartvita, fantasifulla bilder. Rimtussen ”Högt uppe i norden var ett land, som kallades Jotunheim, och där bodde jättar, som kallades rimtussar.” Topelius kom ju från Finland och många av sagorna utspelas i norr. Här finns också färggranna illustrationer, som till Kyrktuppen. Han som var upphissad i tornet eftersom han var så stocklat att han inte lärt sig flyga. Stocklat, vilket talande ord!

Dessa två historier är illustrerade av J.A.G. Acke och Ottilia Adelborg.  Acke stötte jag på första gången i Vaxholm, på det intressanta konstmuseum som finns där. Men även Albert Engström har gjort många illustrationer och Carl Larsson har också bidragit.

Kanske inte så konstigt att Acke illustrerade, det var ju Topelius svärson. Faktiskt tillhörde även övriga illustratörer vänkretsen. Så om man idag ber släkt och vänner om hjälp är man i gott sällskap.


Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.