Wanås

En konstupplevelse som jag kan rekommendera är Wanås slott. Åk hit en solig dag (det ligger i närheten av Kristianstad) och njut av konstutställningar både inne och ute och av en ljuvlig atmosfär.

Wanås slott

Wanås slott

Själva slottet är en borg från 1400-talet som ligger mitt i gerillaområdet från snapphanetiden. I parken finns en 500 år gammal ek, fullt levande och enorm, i vilken fienden hängdes. Men det är inte slottet man kan se, mer än på avstånd, utan alla de gamla stall och lador som numera rymmer konst och, framför allt, den enorma parken. Egentligen ska man kanske snarare säga skogen.

 

Parkgrinden på Wanås

Parkgrinden på Wanås

 

 

Dubbelklockan på Wanås

Dubbelklockan på Wanås

 

Konstutrymmena är luftiga och innehåller precis lagom litet för att kännas lättsamma för alla åldrar. I den första finns en shop och kunde man också testa att måla själv med en speciell teknik där byttan med färg fås att sjunga. Här fanns också originalmålning till boken ”Kor kan drömma”. Mer om den kommer i ett senare inlägg!

Illustration från boken "Kor kan drömma" på Wanås konstgalleri

Illustration från boken ”Kor kan drömma” på Wanås konstgalleri

Vad kan finnas i denna lilla jordkällare med galoscher måntro?

Vad finns här? Wanås

Vad finns här? Wanås

Jo ett rum som är helt upp och ner!

Upp och nervända rummet på Wanås

Upp och nervända rummet på Wanås

I parken möter oss först Yoko Onos Wish Trees. Det är två rader med äppelträd och här finns också adresslappar, pennor och snöre där man kan skriva sin önskan. Sen hänger man upp den i önsketrädet. Önskningar från alla hennes träd världen över sköras och sparas i Imagine Peace Tower på Island.

Yoko Onos Wishing Tree Wanås

Yoko Onos Wishing Tree Wanås

I början av park/skogen möter oss träd med fullt av gungor. Vissa kan man gunga på och andra hänger alldeles för högt upp. I träden finns också enorma, röda bollar. En stenmur startar bredvid och löper sedan diskret genom hela skogen. I den finns stenar med inhuggna meddelanden. Faktiskt är det mesta mycket diskret här i skogen, det passar in så väl.

Gungor och bollar i parken på Wanås

Gungor och bollar i parken på Wanås

En dunge med solljus. Eller är det verkligen solen som lyser så starkt?

Solig dunge? Wanås

Solig dunge? Wanås

Ett litet hus. Men….hur kommer man in? Dörr och fönster är jättesmala. Där inne lyser det och en röst mässar på engelska, som i en kyrka. Men vad i all sin dar säger han?

Huset som man inte kommer in i

Inne i skogen hör man plötsligt någon som ropar ”mamma!”. Man ser sig omkring, där finns ingen. Så kommer det från ett annat håll ”mamma!”. Från många håll, lite då och då. En gång tror jag det var ”pappa”. Är det barn som trollen rövat bort kanske?

Yoko Onos steginstallation Wanås

Yoko Onos steginstallation Wanås

Ytterligare en installation av Yoko Ono. Testa om man kommer närmare himlen på den högsta stegen! Den minsta är vara en decimeter hög.

I slutet av skogen, vid sjön, har man tänkt på besökarna för här finns bänkar. Men de är lite konstiga och det går bara att sitta på ett fåtal:

En av de märkliga bänkarna på Wanås

En av de märkliga bänkarna på Wanås

En plats jag kommer att besöka igen, rekommenderas!

Stor och fri parkering. Man kan antingen sitta på gräset och äta medhavd matsäck eller äta på restaurangen. Konsthallarna och restaurangen var öppet till 17 medan parken var öppen ända till 19 när vi besökte den. De hade tänkt på besökarna, det fanns en kvällsöppen toalett vid parkeringen…

 


Det här inlägget postades i Ditt och Datt på Måfå, Kultur: konst, teater, film, Resor och andra länder och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Wanås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.