Att hålla igång skrivandet med universitetskurser fungerar bra för min del så inför sommarlovet hade jag förberett med ansökan till sommarkurs. Jag kom in på två av tre och tackade ja till en av dem: Att skriva barnlitteratur, introduktion, vid Linnéuniversitetet.
Den är helt på distans och därtill aningen mer distanserad än många andra: det förekommer inte några zoom-möten och man kommunicerar inte heller med klasskamraterna genom några obligatoriska forum eller textrespons. På en så här kort kurs fungerar det bra.
Jag har till min glädje faktiskt funnit tidigare skrivarvänner bland såväl handledare som elever. Inte för att vi lär ha så mycket kontakt men kul ändå.
Uppdraget är till synes enkelt: att skriva fem-sex sidor barnlitteratur, förbättra och skriva ytterligare tre sidor samt att analysera och reflektera över sitt skrivande med stöd av facklitteratur och att dokumentera även det på först en och sedan ytterligare en halv sida. Därutöver en uppgift som består i att läsa tre barnböcker och att analysera dem skriftligt på tre sidor. Det känns som en synnerligen givande och hanterbar uppgift så här i sommarledigheten.
Ändå tog det tid att komma igång. För det första att välja vad texten skulle handla om och vilken åldersgrupp den skulle vända sig till. Huvudet var helt tomt. Dag efter dag. Trots att detta stod överst på ”att göra listan”. Tills jag plötsligt kom på vilken idé jag så många gånger tänkt på: att testa att skriva en variant av ”Lauritz” som ungdomsbok. Verklighetsbaserat och krig och flykt, ur ett barns perspektiv. Det ska bli intressant att höra kommentarerna om denna text. Kanske är den något att arbeta vidare med till hösten?
Mitt andra uppstartsproblem blev det rakt motsatta: nu presenterade sig alla tidigare barnboksidéer plötsligt i huvudet och pockade på att få testas! Att få professionell respons på sina texter under en kurs är en fantastisk förmån som man inte vill slösa bort. Men det får nog ändå bli krig och flykt på denna sommarkurs.
Sommarkursen är en introduktion till den längre kurs som finns och som sådan känns den perfekt. Inte bara som introduktion till kursen förresten utan även till skrivandet av barnlitteratur. En smakbit som är helt lagom för en sommar som även ska rymma hängmattehäng, trädgårdsaktiviteter och läsning. Den känns hittills som ett mycket lyckat val.
7 kommentarer till Sommarkurs