Rim eller prosa?

Är i valet och kvalet (att rimma är visst inbyggt i språket, inte mig emot jag gillar dem!) när det gäller nästa Bonnie bok. Jag har hela tiden tänkt skriva Bonnie böckerna på rim men är det rätt eller fel? Kan rimmen göra att orden blir för svåra för små barn? Klarar jag att rimma med begripliga ord? Vad vill barnen läsa, vad kan jag skriva, vad vill jag skriva? Kan man ha en serie med en bok på rim och en på prosa? Det är inte lätt.

Jag tycker själv om rim och det gjorde jag även som barn, åtminstone är det böckerna på rim som jag minns.

Här i Sverige är Lennart Hellsing den som blivit mest känd i denna genren men internationellt är det kanske Gåsmors sagor? Jag googlar på Gåsmors sagor och får upp detta:

Gåsmors sagor, franska Contes de ma mère l’oie, den vanliga benämningen på Charles Perraults folksagosamling ”Histoires ou contes du temps passé: avec des moralités” (1697), den första för barn avsedda sagoboken i Europa. Men är detta samma gåsmor som är så känd inom Engelsk barnlitteratur? Nej det finns nog två gäss som berättat sagor för barn. Detta får jag forska vidare i vid tillfälle.

I min bok är historien klart och största delen av illustrationerna. Kanske ska jag göra en version på vers och en som vanlig text och sedan se vilken som blir bäst? Om det skall vara en rimmad version vill jag också hitta en lektör som klarar rim till barnböcker (och som inte är för dyr), nog måste det väl finnas sådana?

 


Det här inlägget postades i Blogg, Författa och marknadsföra, Verser och dikter, lyrik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rim eller prosa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.