Rekviem för en romantiker

Rekviem för en romantiker

Rekviem för en romantiker

Jag har läst Laura Popas senaste bok, ”Rekviem för en romantiker”, och tycker att det är hennes hittills klart bästa verk. Här finns ett nytt djup i Laura Popas berättarstil.

Boken, som handlar om en flicka, Bianca, har tre delar. Den första delen utspelar sig på 1970-80 talet och handlar om Biancas uppväxt i Rumänien. Boken ger en mycket fin inblick i den lilla flickans liv med mycket glädje, värme och ljus trots svårigheter med en frånvarande far och en mor som blir värre och värre. Trots att detta är en värld långt från min egen verklighet känner jag när jag läser att jag är där. Den andra delen av berättelsen upplever jag som en stor kontrast med mörker och förtvivlan, precis som det kan vara i livet. Bianca växer upp och reser till Danmark, Sverige och Italien. Hon träffar intressanta personer och hon utvecklas. I den tredje delen lyckan och glädjen tillbaka. Det gör även Biancas mamma, som överraskar med sin kärlek. Allt är livligt skildrat och spännande. Varje del av boken består av åtta kapitel, som är relativt korta och lättlästa.

Den fina  beskrivningen i bokens första del av livet på landsbygden, den väl skrivna barndomsskildringen och framför allt att få en inblick i en värld och ett land som var stängd för oss gör ”Rekviem för en romantiker” till en, i mina ögon, mycket läsvärt bok. Skildringar ur ett barnperspektiv inifrån Rumänien måste vara så sällsynta att bara det gör att boken borde lyftas fram. Laura Popa kommer, liksom berättelsens Bianca, från Rumänien, det gör att jag anar att den kan bygga på egna upplevelser och i vart fall stor kunskap.

Därtill är boken givetvis läsvärd för att vi följa Bianca, bokens ”jag”, och hennes upplevelser.

Man kan också se ”Rekviem för en romantiker” som en novellsamling med 24 korta pärlor, var för sig läsvärda och möjliga att läsa fristående.

Berättelsen finns både som vanlig, fysisk, bok och som e-bok. Själv föredrar jag det förra. Boken är utgiven på Adagio Förlag.


Det här inlägget postades i Jag läser och recenserar, Noveller, Resor och andra länder, Romaner och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Rekviem för en romantiker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.