Råttor som räddar människor

Jag kan lika bra erkänna det på en gång: jag gillar råttor. De är intelligenta och i mina ögon mycket söta. Jaja, nåt ska man vara rädd för och tycka är läskigt. Där har jag då placerat spindlar. Hu.

Den första råtta jag träffade personligen var tyvärr redan avliden. Jag var fyra år och hittade en enorm, långhårig varelse i källartrappan till huset i Ronneby där vi bodde då. Stendöd. Men så vacker!

Nästa råtta kom 35 år senare. Hon var tam och jag fick henne som liten unge. Movex blev ett av de djur jag fäst mig mest vid. Hon satt alltid på mig och om jag satte ner henne på golvet sprang hon snabbt uppför byxbenet till tryggheten. Liten men modig och smart var hon, lilla Movve.

Underbara lilla Movve

Underbara lilla Movve

Så när jag läser om att råttor nu tränas för att leta efter minor blir jag inte alls förvånad men däremot glad. Att man äntligen ser fördelarna med detta intelligenta lilla djur och inte bara rädsla och nackdelar. Därtill det viktigaste: de råttor som räddar människorna klarar också livhanken själva. Jag tycker inte att man har rätt att ta kål på någon annan för egen vinning eller för att själv bli frisk eller må bra. Bara tycker inte det, tror på allas lika värde.

Minor är ett fruktansvärt vapen. De finns kvar långt efter att krig och soldater lämnat landet. Oskyldiga mister livet eller ”bara” kroppsdelar och får livet helt ödelagt. Mer än 5000 människor dödas varje år och långt fler skadas. Många av dem barn. Helt fruktansvärt.

Den intelligenta man som kommit på hur man kan förbättra situationen heter Bart Weetjens och är gnagarspecialist vid universitetet i Antwerpen. Han bildade 1998 en organisation, Apopo, som tränar råttor. Råttor har väldigt bra luktsinne och får lära sig att känna igen lukten av sprängämnen, de läcker nämligen ut från minorna. Det är stora råttor som används, afrikanska jättepåsråttor som kan väga 4 kg (oj, vill ha en sån, fast vad skulle katten tycka? Minsta kissen, Bonnie, väger bara 3.5 kg…). De kan bli 8 år (vill verkligen ha en sån, en vanlig tamråtta blir tyvärr bara 3 år).

Råttorna tränas genom att gå i koppel över ett litet område med minor. När de hittar en mina stannar de och krafsar i marken, de får då en nöt eller annat gottis i belöning. Eftersom de ”bara” väger 4 kg detonerar inte minan. Tur är det eftersom mycket tid läggs på att träna dem! De tränas vid Apopos center i Afrika och blir snabbt tama och är mycket sociala, förstås. Apopo har ca 250 råttor varav 34 är ceritierade för att arbeta i fält.

Det är lättare att träna råttor än hundar. De älskar sitt arbete och blir uppspelta och ivriga när de ser sina transportburar.


Det här inlägget postades i Blogg, Ditt och Datt på Måfå och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.