Pysens poesiböcker

Jag har framför mig tre söta små barnböcker av Birgitta Fernström. De utgör tillsammans en serie som heter Pysens Poesiböcker och är avsedda för barn från fyra år, jag kan nog tänka mig att de även kan passa yngre barn. Utgivna av Glimmergummans förlag.

Pysen är böckernas berättare och det han berättar om är intressanta ämnen för de flesta barn: djur och nallen. Böckerna är på vers och på första sidan finns förklaring till ord som kan vara svåra. Alla sidor har riktigt glada bilder, de flesta är färggranna men några är sparade för de unga läsarna att måla själva.

Den första boken heter ”Ett alldeles eget djur” och handlar om en igelkott som flyttar in under altanen. Den är min klara favorit. Texten är välrimmad och rimmen är fyndiga med roliga ord som ”kottekaravan”. Bilderna helt underbara.

Ett alldeles eget djur

Ett alldeles eget djur

De andra böckerna heter ”Har du sett min nallebjörn?” och ”Minna och Måns”.

Både bilder och historier är lika fina i dessa, rimmen är kanske aningen mer svårlästa eftersom versfötterna är något mer komplicerade.

Pysens poesiböcker

pysen3

Böckerna är häftade och ganska tunna, påminner utseendemässigt om många av de barnböcker jag hade som liten, älskade och sönderlästa. Heidi, Lilla tåget … Kronböckerna hette de då och gavs ut av Bonniers. Jag minns att de var alldeles lagom att både hålla och läsa.

 

 


Det här inlägget postades i Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.