Old Yeller

På en loppis fann jag den amerikanska klassikern Old Yeller från 1956 och köpte den givetvis. Handlingen utspelar sig på 1860 talet i ”Vilda västern”. När pappan i en nybyggarfamilj behöver ge sig av, tillsammans med övriga män, för att driva kohjordarna lämnas fru och barn ensamma under flera månader. 14 årige Travis hjälper till så gott det går och även hålla pli på sin 6 åriga lillebror.

Så dyker hunden upp, ful och gul. De kallar honom för Yeller av dubbla skäl, han är gul och högljudd.  Travis vill bli av med honom men lillebror vill behålla Old Yeller och har mamma med sig. Trots att Travis gör sitt bästa att jaga bort hunden stannar han och så småningom blir han älskad. Det sorgliga slutet har jag ännu inte kommit till.

Old Yeller är en ungdomsbok, skriven av Fred Gipson, och lika väl som att vara bekant med våra barn- och ungdomsklassiker tycker jag att man kan lära känna andra länders. Utöver att det kastas en väldig massa sten titt som tätt tycker jag att boken är bra. Den ger en annan bild av nybyggartiden.

Old Yeller har också blivit film ett par gånger, dels redan 1957 av Walt Disney, och det finns även ett par uppföljande böcker.


Det här inlägget postades i Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.