Nya Författarskolan – recension

Nya författarskolan

av Göran Hägg

ISBN 91-7232-004-4

Nya Författarskolan är skriven 2004, har alltså 9 år på nacken, men det spelar ingen roll för innehållet känns tidslöst. Kom 2012 även ut som e-bok.

Författarlitteratur Nya Författarskolan

Författarlitteratur Nya Författarskolan

Författaren känns som en vän, en mentor, som berättar sådant man kan känna igen sig i. Funderar i de första kapitlen, duger jag för att skriva? Får inget svar, förstås, men hjälp i funderandet. Ler igenkännade åt sid 22, kreativitet.

”Du är inte särskilt road av att slutföra saker andra har hittat på, du vill hitta på nya saker. Du vill inte bygga en modell efter ritning, du vill göra ritningen….jag har inte träffat någon kvinnlig kollega som gillat att sticka efter mönster, däremot ett par stycken som ritat och formgivit kläder.”

Han berättar och man vill lyssna, mer lyssna än lära de första 38 sidorna. Men det behövs också. Man funderar igenom och tänker till, så många tankar som man haft och som man får. Kan idéer stjälas t.ex.?

Sedan kommer de mer konkreta lärdomarna. Berättarteknik. De är säkert inte nya men fortfarande lika viktiga. Hägg har ett underhållande sätt att förklara dem som jag har lätt att ta till mig och att minnas. De är många (minst 33) och de är bra.  Björnen på stranden ingår förstås, Zolas häst, tala scottska, persiska brev och många fler. 100 sidor.

Därefter följer andra viktiga delar av författarlivet: research, arbetsrutiner, kritik, förlag, ekonomi, stipendier, eget företag och mycket annat. Fortfarande lätt att läsa, förstå och minnas. 85 sidor.

Nya Författarskolan är lättläst och ganska underhållande tycker jag. Det är en av de böcker om författarskap som jag haft mest glädje och nytta av, både för konkreta råd och för att förstå författarrollen. Då och då återvänder jag till den och friskar upp kunskaperna. Jag blir varje gång rädd att inte duga men får varje gång också idéer och mod att fortsätta försöka.

Utöver att vara lättläst och ha bra innehåll så är den dessutom billig; pocketupplagen kostar 39 kronor hos Adlibris.

Fem fjäderpennor!

 


Det här inlägget postades i Författarlitteratur, Jag läser och recenserar, Utbildningar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.