Lyrik

Denna veckan ägnas åt lyrik på skolan. På litteraturlistan stod ”Lyrikens liv”. Tänk att det finns så mycket fakta i diktvärlden? Bland våra lärare finns minst tre författare som är poeter och dem har vi haft lektioner med. Niklas Törnlund är en av dem.

Jag tänkte först att lyrik, visst jag läser litet dikter och skriver litet dikter. Litet men viktigt.

Sen kom jag att tänka på att lyrik är mer än så. För mig har det funnits och finns en stor mängd viktig lyrik. Alla barnböcker på rim, som jag lärde mig utantill vid fyra års ålder och fortfarande kan. Utantill. Faktiskt var det, enligt gårdagens lektioner, därför lyrik från början kom till. Man skulle kunna lära sig berättelser, dramer, sånger utantill. Jag har använt det en gång till i mitt liv, också i stor skala. Det var tack vare rytmen i texterna som jag kunde lära mig både Sofokles och Shakespeares hela teaterstycken, när vi satte upp Antigone, Romeo och Julia mm i Värnamo. Jag kunde dem utantill i säkert 25 år därefter, fortfarande sitter litet kvar. Lyrik är mäktigt i sin kraft!

Litet dikter skriver jag, litet men viktigt. Därtill alla Bonnies texter på vers. Så det finns produktion också.

Dags att lära sig mer om vad jag egentligen skriver alltså.


Det här inlägget postades i Kultur: konst, teater, film, Utbildningar, Verser och dikter, lyrik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.