Under förmiddagen har jag deltagit i studiedagen ”Läsglädje för alla” organiserad av MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) tillsammans med Linnéuniversitetets forskargrupp Chill. Mycket intressant! Efter några kurser i ämnet är förstås mycket upprepning och det behövs, oavsett vad man vill lära sig. Studiedagen var både fysisk, i Malmö, och digital med direktsändning via länk. Det fungerade mycket bra, bl.a. fanns möjlighet att backa om man missat något.
Första talaren var Ann-Charlotte Ekensten. Efter en intressant föreläsning berättade hon att hennes drivkraft är utmaningen i att skriva just lättläst och givetvis viljan att ge fler möjlighet att ta till sig läsningen. Just så känner jag.
Därefter berättade fyra bibliotekarier om hur de arbetar med särskolan, som byter namn till anpassad grundskola.
Och då kom dagens överraskning! Vår egen bibliotekarie, Lena Edvardsson från Påarp, var en av dem. Så glad och stolt jag blev över att höra hur Lena och Stina Ljungkvist, vid Klippans bibliotek, arbetar läsfrämjande med klass 4-6!
De berättade om korta temamöten 20-30 minuter med högläsning, olika typer av pyssel som exempelvis att ta fingeravtryck i anslutning till deckarböcker eller att göra prinsessor vid folksagor, läxa och bokpaket.
De fyra bibliotekarierna har alla själva fått testa sig fram och jag förstår vilket engagemang, intresse och glädje det finns hos dem. Jag upplever att de är eldsjälar och att det är vad dessa barn verkligen behöver. Inte fastställda regler för hur det ska göras utan vuxna som är fulla av idéer men också öppna för att justera efter vad som fungerar.
Därefter berättade forskaren Elisa Tattersall Wallin om sin doktorsavhandling om ljudböcker.
Vi fick höra nyheter om nya Legimus och om den lättlästa nyhetstidningen ”8 sidor” på lättläst svenska som finns tillgänglig på mtm.se.
Slutligen berättade Sara Linton, redaktör på LL förlaget, om förlagets verksamhet. LL förlaget ger ut 15 fysiska lättlästa böcker (skön- och facklitteratur) per år. Eftersom man ska fylla de behov som inte tillgodoses av kommersiella företag koncentrerar men sig i nuläget på unga vuxna och vuxna.
Nästa lättlästkurs är på zoom 17/11 genom Bult, Författarförbundets avdelning för barn och ungdomsförfattare.
Visst är mycket information om samma ämne men det kommer alltid någon ny tanke och därtill är uppmuntran att skriva värdefull.
Varför jag går dessa? I våras fastnade jag för att skriva lättläst. Som Ekensten sa är det utmaningen kombinerat med att se behovet som lockar. Läsglädje för alla behövs.