Kombinatör eller slashkarriärist?

Jag är en författande ekonom. Två titlar redan där. Men nu är det nog dags att trycka om visitkorten för jag, och ytterligare ca 350.000 personer i Sverige, har faktiskt ytterligare två titlar:

Slashkarriärist. Nja, tycker inte det låter så trevligt. Myntat av en journalist, Marci Alboher på New York Times, och syftar på snedstrecken mellan orden. Ekonom/författare. Men Albohers uttalanden om slashkarriäristerna gillar jag, hon menar att flera karriärer gör att man får ett bättre liv, större chans att lyckas och mindre risk att bli utbränd.

Då tycker jag bättre om det andra ordet, det kan jag tänka mig att ha på visitkortet: Kombinatör! Om kombinatörer har Eva-Britt Hult skrivit i en publikation som Tillväxtverket bekostat och givit ut. Jo minsann, där kan man också få finansiering och utgivning. Intressant bara det, om man är kombinatör! Man kan ladda ner den gratis. Publikationen är inte ny, kom redan 2005, men jag har en känsla av att antalet kombinatörer sedan dess ökat stadigt.

Även Hult har en trevlig syn på kombinatörer:

En kombinatör kan ha en fast anställning men samtidigt låta kreativiteten flöda i en egen verksamhet. Passar dem som kan hålla flera bollar i luften. Öppna, pragmatiska och kreativa personer. Naturligtvis får inte andra sysselsättningar inkräkta på arbetet som anställd men samtidigt är en kombinatör en bra anställd eftersom den vet hur företag ska skötas och har andra erfarenheter att dra nytta av i arbetet.

145.300 kvinnor och 207.100 män är anställda men har eget företag vid sidan av men jag tycker inte att den statistiken nödvändigtvis sammanfaller med kombinatörerna. Nog kan man väl vara kombinatör utan att ha eget företag? Eller ha ett företag utan att vara verksam, kreativ kombinatör?

Funderar över mina egna sidor; illustratör, rimtävlare, ledningssystemspecialist, konsult…. Det finns ju så mycket intressant och roligt att göra och vem vet hur många liv man får tillgång till för att hinna allt? Det är klart att man måste vara kombinatör!


Det här inlägget postades i Ditt och Datt på Måfå, Ett eget företag, Författa och marknadsföra och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.