Katapultpriset

Fick precis inbjudan från Författarförbundet till utdelningen av Katapultpriset 29/1. I brevet står vilka som är nominerade och jag kände igen ett av namnen, Tove Folkesson. En f.d. elev på författarskolan som nominerats!

Utan att vare sig blivit påtänkt eller ens vara möjlig kandidat sträcker jag på mig över att min älskade skola lyckas frambringa så många vinnare. Nog visar det på att det är en utbildning och lärare som är väl värda den tid vi får hos dem?

Katapultpriset utdelas i januari till en av förra årets debutanter. Det är därför jag aldrig någonsin kan få det priset. Oavsett om jag lyckas förbättra mitt skrivande eller ej.

En liten undran: är även egenutgivna böcker med i den bokhög som läses av juryn?

Katapultpriset

Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år. Med Katapultpriset vill den skönlitterära sektionens styrelse bidra till att lyfta in den nya litteraturen i strålkastarljuset.

Katapultpriset delades ut för första gången 1991 på initiativ av Sveriges Författarförbunds skönlitterära sektionsstyrelse. Syftet med priset är att ge den nya litteraturen större uppmärksamhet och samtidigt ge fler läsare möjligheten att hitta fram till nya spännande författare. Förhoppningen är också att pristagaren med hjälp av prissumman skall få möjlighet att under en tid ägna sig åt nya litterära projekt. Pristagaren utses av styrelsen för skönlitterära sektionen i författarförbundet. Juryn läser och tar ställning till årets samtliga debutböcker.


Det här inlägget postades i Nobelpris och andra fina priser och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.