Ingegärd Sundell

Ingegärd Sundell heter en författande trubadur och viskompositör som tidigare varit journalist och lärare. När jag tänker på mina andra skrivande vänner reflekterar jag över hur ofta författandet är kombinerat med någon annan konstnärlig verksamhet, som musik eller bilder.

Mr Nobody

Mr Nobody

Nu befriar vi Elvis

Nu befriar vi Elvis

Böckerna är för barn, Nu befriar vi Elvis, som kommer från en musikal för barn som Ingegärd Sundell skrivit och som, och Mr Nobody, som minsann är en ungdomsdeckare.

Ingegärd Sundell är också en stor djurvän och har startat facebooksidan För djurens talan, gå gärna in och titta på samt gilla den!

Här är den beskrivning böckerna fått på Adlibris:

Nu befriar vi Elvis

”Denna berättelse är ingen sannsaga, men en saga med mycket sanning i.”

Så inleds boken om Elvis, den aningslöse och självtillräcklige bondkatten, som inte kan förstå varför andra husdjur jämt måste beklaga sig. De har ju mat och husrum allesamman. Och är man en gris till exempel, då ska man ju ha det litet grisigt, tycker han.

När den utsvultna sommarkatten kommer till gården, har Elvis ingen förståelse för henne. ”Man får det liv man förtjänar”, menar han. ”Det säger husse också.”

Den dag han själv kidnappas av ett par berusade medicinstudenter, blir han på ett grymt sätt medveten om att tillvaron är mer komplicerad än så.

Ironiskt nog blir det den främmande sommarkatten som kommer att rädda Elvis från ett dystert öde. Livet kommer också att bli lättare för hunden Petter,grisen Cindy, hästen Orup och de andra djuren på gården.

Det är inte bara katten Elvis som kommer till ny insikt genom sina hemska upplevelser. Också matte och husse lär sig tänka i nya banor då deras husdjur förstår att de kan protestera mot den behandling de får.

Temat i denna hum-animala historia är i grunden allvarligt men innehåller både humor och en del spänning.

Storyn är hämtad ur författarens tidigare musikal ”Absoluta Djur”, och en del sanningar presenteras i de sånger som de musikaliska djuren framför. 16 av dessa tonsatta dikter finns inspelade på cd som ingår som bilaga.

Boken riktar sig till ungdomar från c:a 11 år och uppåt.

Mr Nobody

”Han stannar till stel av skräck. Hör att någon andas bakom honom och känner att någon lägger en arm på hans axel …”
Mr Nobody kallas han, den gåtfulle grannen som inte har sitt namn på dörrskylten. När syskonen Patrik och Sofia hittar en mystisk teckning utanför hans lägenhet, blir Patrik misstänksam. Han är van orienterare och förstår att bilden är en skiss över ett ödetorp i ett otillgängligt skogsområde. Barnen behåller kartan och börjar göra egna efterforskningar, något som de får många anledningar att ångra. De konfronteras med både smugglare och mördare, men också med representanter för lag och rätt. Att avgöra vem som är vad är dock inte så enkelt.
Berättelsen om Mr Nobody bjuder på många spännande, ibland farliga äventyr, där också labradoren Sniffe spelar en viss avgörande roll.
Ingegärd Sundell har lång erfarenhet som lärare och journalist. Utöver nyhetsreportage i press ochTV har hon också gjort översättningsarbeten och medverkat i pedagogiska skrifter. Numera uppträder hon ofta som trubadur med egna visor. En del av dessa presenteras i cd-albumen Häxbål (1999) och Om människor och andradjur (2002),båda utgivna på ordOton.
Med ungdomsdeckaren Mr Nobody debuterar hon som barnboksförfattare.

 

 


Det här inlägget postades i Blogg, Hjälpa andra, Kultur: konst, teater, film och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.