Dikten om Hen har nu fått nya kläder: en illustration av Catharina med både Hen 1 och Hen 2. Dikten och nu även bilden finns på det ursprungliga blogginlägget så titta gärna där också för att se mitt rimmande inlägg i, eller kanske snarare om, debatten.
Man hör inte så mycket om Hen nu, har folk kanske redan vant sig? Babben använde det på gulbaggegalan. Mycket passande får man säga; när det bara finns tre möjliga vinnare, det är både män och kvinnor och man inte vill avslöja vem som vunnit ännu. Då är hen perfekt.
Även hovrätten har funnit ordet användbart, kolla på detta klipp från SVT:s kultursida:
Könsneutralt domslut
Efter en lång och infekterad debatt får ordet hen nu stöd på hög juridisk nivå. I en ny dom från Hovrätten för övre Norrland används ordet ledigt.
Publicerad –Uppdaterad
Sällan har ett nyord varit så omtalat som det könsneutrala ordet hen. Under hösten har ordet stått i fokus för en utdragen språkdebatt.
Först gick tidningen Nöjesguiden ut och dedicerade ett helt nummer till att hylla detta könsneutrala pronomen. Dagens Nyheter gick åt andra hållet och införde ett nytt regelverk som skulle förhindra att hen användes i nyhetstext, eftersom ordet kunde tolkas som ”ett queerpolitiskt ställningstagande”. Därefter beslutade Miljöpartiet att använda ordet konsekvent i sitt nya partiprogram.
Används i mål om tjänstefel
Nu får ordet ”hen” stöd av det svenska rättsväsendets näst högsta instans. Hovrätten för övre Norrland använder ordet hen i en ny dom som föll i veckan, något som noterats av Johan Håkansson, reporter på Norrländska Socialdemokraten.
”Numera gäller att en gärningsman gör sig skyldig till tjänstefel när hen åsidosätter vad som gäller för uppgiften”, skriver hovrätten i ett mål som handlar om tjänstefel.
Huruvida de tilltalade betraktar rättens formulering som ett queerpolitiskt ställningstagande är ännu inte klarlagt.