5 juni 2015 tog vi vår efterlängtade kandidatexamen från Lunds Universitets Författarskola. Två underbara års studier är slut och det firades under en hel fredag, från 8.40 till sent in på natten.
Bokens Dag heter examensdagen på LUFS. Under två år har alla skrivit på ett verk. Det kan vara en roman, en novellsamling, en essäsamling, en diktsamling eller annat valfritt verk. Inför Bokens Dag trycks alla verk i en liten upplaga av sju exemplar. Skolan behåller tre och själv får eleven fyra.
Jag hade skrivit en pusseldeckare som, i vart fall tills vidare, har den långa titeln ”Det var i maj, när södergöken gol”. Som omslag hade alla böcker i år fjärilar. Många skickar nu sina manus till förlag, det tänker jag också göra men först vill jag förbättra det ytterligare.
Baksidestexten får beskriva manusets innehåll även här:
En solig vårdag, en liten baby ska döpas, ett kärlekspar träffas i hemlighet. Men i den skånska idyllen gror hämnden när ett gammalt dödsfall grävs upp ur minnets mylla.
Sjuåriga Alva har förlorat sin mamma. Ska Lillemor Stenlund lyckas lösa mordet innan det är för sent eller ska Alva även mista sin pappa?
- Vad avslöjade Camilla innan hon dog?
- Hur kunde mördaren lämna huset låst?
- Vems är handstilen i brevet Alva funnit?
- Vilken tung hemlighet bär prästen på?
- och
- Var finns de tre ringarna?
I ”Det var i maj, när södergöken gol” kombineras den traditionella pusseldeckaren med en nutida verklighet av skam, avund, otrohet, ånger, vrede, sorg men också av kärlek och glädje.
Bokens detektiv, Lillemor Stenlund, är en positiv äldre dam som delar en faiblesse för god mat, goda drycker och spännande resor med maken Torsten.
Bokens Dag inleds med att alla i avgångsklassen intervjuas och läser någonting ur sina böcker. Vi är många så även med tio minuter per elev blir det en heldag. I år var 5 juni den första sommardagen efter en lång, kall vår. Solen sken från en klar himmel och det var riktigt varmt.
Catharina, min dotter, kom och lyssnade och hade med sig den allra finaste studentbukett med liljekonvaljer i ett band att ha runt halsen.
Vi lunchade tillsammans på Botaniska Trädgården och hann titta lite i växthusen.
Jag hade ett av de sista läspassen. Niklas Törnblad var en skicklig konferencier som höll samman hela dagen och presenterade alla.
Sedan satt vi i klassen på en uteservering i väntan på kvällens fest. Ovan Johanna Englund, Christina Green, Ida Carstens, Barbro Blomberg och Per Längby.
Tyvärr föll nästan alla noggrant skrivna bildtexter med namn bort. Ni ser ovan bl.a. Niklas Törnlund som kopplar av efter dagens prestation, alla kämpande grupper inklusive vår (lag Flaubert), Lisa Långbergs som drar sin laglapp från Johan Blomgren, Erik Svenning, Christina Green, Ursula Henningsson och Bergljot på terassen.
Festen hölls i en villa, Locus Medikus, som tillhör Universitetet. Här finns en stor trädgård att leka i. Efter välkomstskumpa var det dags för tävling. Den gäller en vandringspokal. Trots bra kamp, där vi ändå gick till final, kammade vårt lag inte hem den åtråvärda ”Min pokal” som tillbringar resten av året på Thérese Granwalds kontor på LUFS.
Vårt bord. Vid huvudänden Leena Kossila, närmast kameran Ann-Katrin Häger och Ingela Rutberg.
Men vi fick våra diplom, som vi kämpat för i två år, och då kan man leva med att inte vinna pokalen. Vi har tagit examen från LUFS!
2 kommentarer till Examen från LUFS