Dockfabriken

Sommarens spänningsroman Dockfabriken tar tankarna långt från pandemin och ger insyn i en, för mig, helt annan värld.

dockfabriken

Robotforskaren Heinrich Becker och roboten Adam kidnappas. Fallet utreds av säkerhetspolisen Alex Lindhage som tar hjälp av Beckers fru Nora och forskarkollega Clara. Utredningen växter. Vad sysslade Becker med egentligen? Hur långt hade han kommit i sitt arbete? När Alex lägger samman bitarna framträder en bild av den framgångsrike forskaren som är mer chockerande än han någonsin kunnat ana. Vad definierar en människa och hur långt kan ett samhälle låta utvecklingen av robotar gå innan de blir ett hot?

Jag har tidigare läst ”De sju nycklarna” av Åsa Schwarz och blev då imponerade av hennes kunskap och förmåga att berätta på ett mycket läsvärt sätt. Den gången handlade det om datasäkerhet (har du inte läst den så gör det!), i Dockfabriken skriver hon tillsammans med Lena Karlin om artificiell intelligens och de gör det på ett strålande sätt.

Samtidigt som läsningen är grymt spännande ger den mig, på ett begripligt sätt, kunskap om ett område som var helt okänt för mig. Det som jag trodde låg långt i framtiden är kanske alldeles nära. Kanske redan – nu.

Boken, som slutar med en rejäl överraskning, väcker många tankar som fortsätter surra när jag läst klart. Forskning, ekonomi, politik – allt är inblandat och allt påverkas. Jag kan bara rekommendera: läs den!


Det här inlägget postades i Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.