Barndomslitteratur

När jag var liten gick jag i söndagsskolan. Man gjorde det på 50-talet och detta var 1958-59, innan man kunde gå ur Svenska Kyrkan och när skolämnet hette Kristendom istället för Religionskunskap. Fast jag gick inte i skolan ännu, bara i söndagsskolan.

Där fick man en tidning. Lillklassen hette den och hade en blå ram på framsidan. De är noga insatta i en pärm och finns kvar någonstans där hemma.

Bikupan

Bikupan

Men faktiskt fanns det söndagsskoletidningar redan innan dess. På loppis hittade jag en hel hög från 1920-talet, när mina föräldrar var småbarn. Jag köpte ett par av dem för det är spännande att läsa saker från förr. Bikupan heter de och även om jag tyckte att en tia var jättebilligt så hade mormor och morfar baxnat om de hört det priset. Tio kronor 2013 motsvarar 38 öre 1923. Det kan man snabbt räkna fram på SCB.

Idag när jag läser Bikupan är det för att få en glimt av hur livet var förr.

Jag kan tillägga att jag läser allt för att lära mig mer om andra och har både biblar, Koranen och en hel del annat i hyllorna.

Undrar förresten om det inte finns en församlingslokal för barn i byn där jag bor som heter just Bikupan? Kan det vara någon som faktiskt känner till den lilla tidningen från 20-talet?


Det här inlägget postades i Ditt och Datt på Måfå och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.