Ambassadören av Björn Amby

En av årets bästa debutromaner, som definitivt ännu inte fått den uppmärksamhet den är värd, är Björn Ambys ”Ambassadören”.

Ambassadören

Ambassadören

Berättelsen börjar i Sverige 2008. Mikael Stefansson tar sitt eget liv på sin 40-årsdag men han vaknar upp och får ett erbjudande som han väljer att ta. Det leder till att han återföds som baby men med alla minnen i behåll, en vuxen hjärna i en babys kropp med alla komplikationer det medför. Han adopteras till en spansk familj och får namnet Angel och under sin uppväxt får han lära sig allt och litet till av roboten Aido. Det erbjudande han valt att acceptera är att bli ambassadör på jorden för Den Galaktiska Gemenskapen och att verka för dess tre regler. Syftet är att skydda de planeter som är beboerliga för humanoider och, om möjligt, deras innevånare. Som ambassadör är hans namn Altan Storm.

Berättelsen låter läsaren och Altan göra de mest skilda och intressanta bekantskaper som t.ex. USA:s president, CIA, religiösa fanatiker, utomjordingar, semidruider, Koreas makthavare och alldeles vanliga människor. Amby har för övrigt tänkt på alla aspekter som påverkar, även ekonomiska transaktioner. Hemsidan på Internet, som visar sig ha ett viktigt syfte, är en av Altans första kontakter med välden. Mitt i boken släpps en ny, spännande vändning i Altans personliga liv. Största delen av boken utspelas om 10-15 år, i en nära men dock framtid. Den finns även som e-bok.

Från barndomen i Spanien trappas historien hela tiden upp och är oupphörligt spännande. Mitt i all sin osannolikhet är berättelsen fullständigt sannolik på grund av att alla detaljer är så väl genomtänkta och att alla personligheter är djupt och väl gestaltade, såväl den spanska familjen som alla andra kontakter Altan får över hela världen. Detta kännetecknar en skicklig berättare. Alla händelser, i stort och smått, känns trovärda. Allt för också berättelsen framåt, det finns inte ett onödigt ord. Här finns frågor som får svar och samtidigt öppningar för mer och för olika alternativ, vilka möjligheter ger t.ex. metaenergi? Många spännande dörrar öppnas.

Man kan tro att detta bara är en bok om att miljöförstöring måste stoppas, man kan tro att det bara är en sci-fi historia, men så enkelriktad är inte denna bok. Den är framför allt riktigt, rejält spännande och det på ett positivt sätt. De flesta personerna är faktiskt sympatiska eller blir det under berättelsens gång. Dödsfall förekommer men det är inte på dem boken och spänningen lever.

Ambassadören skulle inte passa för en enskild film. Nej, det skulle vara en serie och jag är övertygad om att den hade blivit mycket populär både i Sverige och i andra länder!

Detta är den sortens bok som man inte skumläser för att komma till spännande delar och så småningom nå slutet. I denna bok läser man noga vartenda ord och hoppas att den inte skall sluta. Efter epilogen var tanken ”Men sen då? Mer!” så jag fortsatte att läsa texten om författaren och författarens tack och fann till min stora glädje att ytterligare tre böcker planeras! Tack för det Björn Amby!

Har du ännu inte läst Ambassadören kan jag bara säga ”Läs den, jag är avundsjuk på dig!”.

Ps: Jag kommer att vara extra vaksam när jag ser flugor i fortsättningen, i synnerhet om de har sällskap med en hund.


Det här inlägget postades i Blogg, Fantasy/Science fiction/Skräck, Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ambassadören av Björn Amby

  1. Pingback: Ambassadören och Sjöfåglarna | Eva Ulleruds SkrivarlyaEva Ulleruds Skrivarlya

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.