Har ålder betydelse för skrivande och annat arbete?

Tror du att du klarar mer nu än när du var yngre? Eller är du ung och tänker att gamla stofiler jobbar sakta (sneglar måhända på päronen)? Dagens Nyheter har kollat upp lite om hur vi jobbar i olika åldrar. De har gjort det med tanke på arbetsgivare och det är väl just vad vi är för oss själva, vi som skriver. Inte för att vi kan säga upp oss och anställa någon annan i rollen men ändå, när kan man tro att vi människor är som mest produktiva? Undersökningen gäller inte ett specifikt yrke, jag kan tänka mig att det skiftar beroende på arbetsuppgifter. Fem myter har DN i alla fall sågat, två av dem är här:

Unga är mest produktiva: Nix pix: För det fösta finns inget stort samband mellan produktivitet och ålder, det har man sett i flera studier. Men tyska arbetsministeriet har i alla fall kommit fram till att yngre anställda under 24 år minst produktiva, det visar en rapport från det tyska arbetsministeriet.Vi är som mest produktiva mellan 45 och 49 års ålder, därefter sjunker produktiviteten, men ligger på samma nivå som för 40-åringar.

Äldst kan mest: Ålder är inte avgörande för förmågan att lära sig nya saker, menar den finska forskaren Iris Wiitakorpi. I stället visar hennes forskning att personliga egenskaper som livskontroll, motivation och uppfinningsrikedom spelar större roll. Mycket forskning på området visar att skillnaderna i inlärningsförmåga är större mellan individer än mellan åldersgrupper. Inlärning är beroende av viktiga minnesfunktioner och vissa av dessa försämras dock med åldern.

 


Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.