101 ord

Idag fick jag mail från Livia på ”101 ord”! Mitt bidrag till boken 101 ord till vårt Stockholm, som gavs ut 2017 och finns att hämta på Kulturhuset och bibliotek i Stockholm, finns nu även på deras Facebook-sida. Det gjorde mig så glad att läsa det igen! Jag berättar mer om det här nedan.

Livia uppmuntrade mig sända in fler bidrag och bad mig att också tipsa vänner om att skicka in till den lilla boken, som utkommer varje eller vartannat år. Just nu jobbar man på boken 2018 och samlar bidrag till 2019. Om du känner att du hör samman med Stockholm, kanske är född och uppvuxen där som jag även om du sedan flyttat, så gräv i dina känslor och tankar för din stad! Det finns motsvarande böcker om Göteborg och Malmö också.

Man är begränsad till 101 ord, så lång får din text vara, och det gör att man får tänka till. Någon ersättning får man inte, boken säljs ju inte utan delas ut och ingår i städernas kulturutbud.

Jag grunnade länge på min text till 101 ord till vårt Stockholm. Farmor kom till Stockholm för ca 100 år sedan från Ockelbo och Jädraås. Hon fick tre barn och ett hårt men, tror jag, lyckligt liv. Barnens far skilde sig men hon fann en ny man och livslång kärlek. Han tog hand om hennes barn, på nätterna pliggade han deras skor så de skulle kunna gå i skolan. Jag ville skriva om hennes liv i Stockholm i början av 1900-talet, om min  pappas liv i Stockholm på 20-40 talet och begravningsgudstjänst i Sofia kyrka på söder, om min uppväxt där på 60-talet, om min dotters återkomst på 2000-talet när hon hade picknick på morfars grav på Skogskyrkogården. Allt det ville jag skriva med 101 ord. Det blev en dikt:

Ett sekel av liv i Stockholm

Greta
Lillstinta, lillpiga.
Stockholmsflytt, storstadsfru.
Nittonhundrafemton.

Fritz
Kall, kämpande trettiotalsotta. Varm Brunte. Sopar, städar Stockholm.
Vrån bakom skynket, i gymnastiksalen. Greta och barnen. Hemlös depression.
¬Söndagspromenad. ”Snart köper vi leksaksbåten, Arne”.
Sprit.
Orka.
Missad skoldag: skobrist. Nattpliggar.
Gemenskap. Glädje. Godisstrut.

Arne
Krig. Flygstaben. Livstidshemligstämpling.
Etta på Birger Jarlsgatan.

KTH. FemtiotalsFramtid.
Tunnelbana.
Sonen skissar, Stabben spränger, Stockholm sväller.

Eva
Kocksgatan fyrtio. Matostrappor. Gallerhiss.
Tungt draperirassel. Ljudisolerad gammelbubbla. Greta och Fritz.
Förklädesfarmor på pallen, pannkakor, vithårsfarfar, fågelsmulor.
Klocktick.
Bäddsoffa, bonader, bonbonjär.
Klocktock.

Huddingehem. Sextiotalsnytt.
Hiss, balkong, åtta barnskrattstrappor.

Catharina
Sofias klockor kallar.

Fågelkvittrande kanelbullefest i gräset, vid kullarna, hos morfar, på Skogskyrkogården.
Tvåtusenfemton.

/Eva 62 år Skåne-Huddinge

Vill du också delta i 101 ord till vårt Stockholm? Här är min tävlingssida med länkar till alla skrivartävlingar – detta är den första för 2019!


Det här inlägget postades i Skrivartävlingar, Verser och dikter, lyrik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.