År 800 ekr hade vi inte så mycket litteratur i Sverige. Vi befann oss i yngre järnåldern, vikingatiden hade precis börjat och pappret var inte uppfunnet. Vi högg in det som var viktigt med runskrift i stenar. Lite förändringar fanns; vi övergick från den 24 typiga till den 16 typiga runraden. Men, nä, böcker och skrivande var inte vad vi var kända för.
I Bagdad däremot skrev man poesi medan vi drog på vikingatåg. Olika vetenskapsgrenar studerades, ingenjörer, arkitekter, läkare och rådgivare utbildades. Man läste grekisk litteratur och översatte från bl.a. grekiska, kinesiska, persiska, sanskrit och syriska till arabiska.
Detta gjorde man i visdomens hus, Bait al-Hikmah, som grundades av kalif Harun al-Rashid. Där fanns ett enormt bibliotek samt ett vetenskapscentrum och översättningscentrum.
Man hade också lärt sig att göra papper inom den högt stående islamska kulturen. Tryckerpressarna hade som bekant ännu inte uppfunnits men förlag fanns det och böckerna kopierades för hand. Tiotusen böcker per år gavs ut och det fanns massor med bokhandlar att köpa dem i; bara i en enda förstad till Bagdad fanns över 100 bokhandlar. Där kunde man köpa både sagor ur Tusen och en natt och läroböcker inom diverse ämnen. Som sagt, norden knackade man runor…
Visdomens hus totalförstördes under den mongoliska belägringen av Bagdad år 1258. All denna kunskap, alltid dessa krig. 400.000 texter hann man dock rädda och föra till Maraghaobservatoriet i Persien
Vill du läsa mer om Visdomens hus så finns det förstås flera böcker. Tex ”The house of Wisdom” av Jonathan Lyons.