Veckotidningsnoveller

Jag skriver ibland noveller till Hemmets Veckotidning. Den senaste heter Den bästa födelsedagen och var publicerad i nummer 34, 16 augusti.

Den bästa födelsedagen

Den bästa födelsedagen

Det är roligt att skriva i olika genrer. Det genrerna har gemensamt är att de har krav, även om kraven kan vara helt olika. I en veckotidningsnovell får man till exempel inte fladdra iväg i långa passager som målar upp känslor och stämningar. När man läser en veckotidning har man inte samma tålamod som när man läser en roman och om det inte inträffar något hyfsat snabbt bläddrar man vidare. Det är nog så svårt att skära bort det mesta av texten. Samtidigt ska texten vara stilistiskt bra, adjektivsjuka och annat som inte ska förekomma i bokmanus får inte heller nästla sig in här. Som skrivande person känns det nyttigt att skriva texter som uppfyller skilda genrers önskningar. Just denna, veckotidningsnoveller, behandlades inte vid LUFS men Jenny Bäfving har en utmärkt korrespondenskurs i genren.

Jenny ägnar sig inte bara åt veckotidningsnoveller och det gör ju inte jag heller. Nu varvas Andra världskriget med fantasy för min del. Men visst piggar det upp när man öppnar tidningen och ser vilken illustration HV valt att ge den senaste novellen. Denna gång var det ett dansande par. Det känns som ett extra plus att någon tagit sig tid att hitta en passande bild till min text, man sträcker på sig och orkar skriva lite till på romanen. Tack för det HV och tack ni som läser mina noveller!

This entry was posted in #Blogg52, Noveller and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Veckotidningsnoveller

 1. John says:

  Det måste vara så kul att se berättelser du har skrivit i tryck, och vet att de kommer att läsas av människor du aldrig har träffat. Jag har en fantasi om att komma till en ny plats – ett bibliotek, en bokhandel eller ett privat hus – och se en bok jag har skrivit upp på hyllorna. Det närmaste jag någonsin har varit var den gång, i en gammal skåp i en skola jag besökte, när jag hittat en bok som innehöll en essä av mina … 🙂

  • Eva says:

   Så roligt att hitta den i en skola, det skulle jag också vilja göra! 🙂

   Just veckotidningar har ju många läsare så man når nog fler den vägen än vad man i de flesta fall har en chans till via böcker och det är en extra kul.

 2. Monika Chanovian says:

  Jag är ganska ny i branschen. Tycker mycket om att läsa och skriva noveller. Jag har lite funderingar vad det gäller veckotidningar. Brukar det ta lång tid annan de svarar om man skickar in en novell. Hur länge är det rimligt att vänta?
  vänligen Monika

  • Eva says:

   Det är inte alltid man får svar över huvud taget men behåll novellerna och ge inte upp, antingen kanske en annan tidning vill ha dem eller också kan de passa om du skickar in vid ett annat tillfälle. Har du väl fått kontakt och de har köpt en novell är det lättare och då kan det bli snabbt svar från fictionredaktören när du sänder in. Veckotidningarna tycker om att noveller är kopplade till en viss årstid, månad eller högtid (typ påsk) och de köper in dem minst ett par månader innan så om du skickar in en julnovell i december är det för sent, i januari alldeles för tidigt. Lite timing där kan vara att rekommendera. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.