Var det steampunk?

Vi såg en film igår kväll. Hade spelat in den för ett par dagar sedan, den gick 15/6 kl 22.50 på TV3. ”The League of extraordinary gentlemen” från 2003 med Sean Connery. Den utspelade sig i drottning Victorias England 1899 men det är ett alternativt 1899. Bland karaktärerna fanns Dorian Gray, Dr Jekyll, Tom Sawyer och kapten Nemo. En ganska svart/brun industrialiserad och uppfinnartät miljö med luftskepp och, förstås, Nautilus. Humoristisk. Lätt övernaturlig (porträttet var förstås också med).

The league of extraordinary gentlemen

The league of extraordinary gentlemen

Den tanke som slog mig ganska tidigt och sedan bara blev starkare var: är detta steampunk? Genren är ganska ny för mig så jag är inte helt säker men, jo, ganska ändå. Kanske något för steampunk-fans, om ni inte redan sett den.


Det här inlägget postades i #Blogg52, Fantasy/Science fiction/Skräck, Kultur: konst, teater, film och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Var det steampunk?

 1. Tora Greve skriver:

  Hörs ganska steampunkig, det där. Jag skulle vilja se den. Har du den på kassettband, eller inspelat på annat medium?

 2. Eva Ullerud skriver:

  Visst gör det! Jag tänkte på dig Tora när vi såg den. Du borde absolut se den. Vi spelade in den från TV:n i programbiblioteket så den fanns tyvärr inte ”översändningsbar”. Jag funderade i det längsta på om man kunde göra det på något sätt innan vi raderade den 🙁

  Kan den finnas i SVT 24 eller play? Jag är inte så bra på vad som ingår där men det var ju bara ett par dagar sen så om de har 3:an borde den vara kvar. Jag såg att man kan hyra den om man har Viasat. CDON har den som blueray för 29:- http://cdon.se/film/the_league_of_extraordinary_gentlemen_(blu-ray)-8605404

 3. Pernilla skriver:

  Jag har sett filmen och minns bara att jag blev besviken på den

 4. John Nixon skriver:

  Steampunk är en livsstil nuförtiden. Människor klä ut sig i 1900-tals kläder, göra smycken från gamla kuggar, spela vad de tror är gammaldags spel… och använda modern teknik. När jag tänker på detta, plötsligt förstår jag ett foto som jag tog för GBG365 förra året. Här:
  <a href="http://gbg365.thesupercargo.com/checking-the-rules-for-undertakers/&quot; Han kontrollerar inte de regler för begravningsentreprenörer, han lever ett Steampunk liv!
  När det gäller The League, som Pernilla var jag lite besviken. Den är baserad – löst – på en grafisk roman av Alan Moore och Kevin O’Neill, som jag tycker är mer underhållande. Men jag är glad att du gillade det, Eva.

 5. Eva Ullerud skriver:

  Så det har blivit som en livsstil, det hade jag ingen aning om. Men faktiskt var det en klasskamrat från LUFS som hade en steampunkfest när hon fyllde 40 för några veckor sedan. Ibland vet man inte riktigt om företeelser blir större eller om det bara är man själv som ser dem mer. Ni vet, man köper en röd bil och plötsligt vimlar det av röda bilar. Eller man gör något annat och lägger märke till att det är rätt vanligt. Försökte se länken med begravningsentreprenören men kom inte till den … 🙁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.